Росія будує на сході України "лінію Вагнера". Експерти заявили, що вона може затримати наступ ЗСУ максимум на кілька годин

Maxar опублікував супутникові знімки будівництва "лінії Вагнера"
Фото: radiosvoboda.org
Те, що Росія будує на сході України "лінію Вагнера", може означати, що російська армія готується до відступу. Таку думку висловив голова Центру військово-політичних досліджень Олександр Мусієнко в коментарі "Радіо Свобода", опублікованому 27 жовтня.

Створена російським бізнесменом Євгеном Пригожиним приватна військова компанія (ПВК) "Вагнер" і далі розвиває можливості своїх формувань для ведення повітряної війни, зазначив у своєму аналізі американський Інститут дослідження війни (ISW). В огляді йдеться про те, що ПВК "Вагнер" набирає військовослужбовців для формування або поповнення екіпажів гелікоптерів і штурмовиків, зенітно-ракетних комплексів "Панцир-С1" та С-300, фахівців із радіоелектронної боротьби.

На думку Мусієнка, у такий спосіб росіяни не приховують, що, можливо, планують відходити на інші оборонні рубежі. Також, на його думку, ПВК хоче приготувати "неприємні сюрпризи" на цій лінії, розташувавши свою артилерію на випадок підходу українських військ до Сватового чи Кремінної Луганської області.

Як зазначив експерт, така оборона має не лише утримувати, а й створювати "пастку". Але, на його думку, українські військовослужбовці зможуть обійти її з флангів або придушити артилерію більш далекобійними системами, які вони мають.

Керівник програм безпеки Центру глобалістики "Стратегія XXI" Павло Лакійчук вважає, що причина появи "лінії Вагнера" – "боротьба за владу й відданість президенту РФ Володимирові Путіну". Він додав, що проєкт лише "в зародковому стані", і лінією оборони це поки "назвати складно".

Експерт додав: якщо "лінію Вагнера" збудують, вона справді допоможе затримати просування ЗСУ, але "на кілька годин".

Контекст:

15 жовтня агентство ФАН опублікували фото й відео, як ПВК "Вагнер" зводить укріплення в Луганській області. Те, що таку лінію будують, підтвердили супутникові знімки Maxar Technologies, які 22 жовтня опублікував CNN. Укріплення складається із чотирьох рядів цементних пірамід, які, як сподіваються росіяни, не дадуть українським машинам і танкам рухатися на схід. За протитанковими укріпленнями викопано велику траншею, ідеться в матеріалі.

Про те, що триває будівництво "лінії Вагнера", також повідомляв голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Telegram.

27 жовтня засновник ПВК "Вагнер" заявив, що єдиний, хто "ефективно діє" під час вторгнення Росії в Україну, – це найманці, тому що вони пройшли вже "десятки воєн". І, на відміну від штатної армії, мають бойовий досвід.