Росія депортувала на свою територію майже 1,2 млн українців – Денісова

Серед депортованих до Росії  жителі Маріуполя
Фото: ЕРА

Російські окупанти примусово вивезли з України до РФ майже 1,2 млн українців. Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила 9 травня на брифінгу у пресцентрі "Укрінформу".

"Тих, хто не пройшов фільтрацію, вивозять до РФ на примусову депортацію. [...] Тих, хто не пройшов фільтрацію, якщо, на думку ФСБ, були дуже підозрілими, бо проти так званої російської спецоперації на території України, вивозять на територію РФ. Таких на сьогодні вже понад 1 млн 185 тис., і серед них понад 200 тис. дітей", – сказала вона.

Омбудсменка зазначила, що фільтраційні табори розташовані на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, і в деяких із цих таборів утримують понад 20 тис. українців.

У такі табори звозять, зокрема, жителів Маріуполя, пояснила Денісова.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян. Наприклад, 21 квітня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що зі 100 тис. жителів, вивезених окупантами з Маріуполя, Волновахи та інших регіонів Донецької області, лише 5% хотіли виїхати до РФ, а решту було депортовано насильно.

Денісова 23 квітня повідомляла, що депортованих жителів Маріуполя РФ доправила до Приморського краю – за 8 тис. км від батьківщини.

Згідно із заявою міноборони РФ від 2 травня, росіяни за період із 24 лютого вивезли з України майже 1,1 млн осіб, зокрема 196 тис. дітей. Про це писав "Інтерфакс".

Британське видання Inews з'ясувало, що таборів для українців у Росії щонайменше 66.