Росія може скерувати в Україну проблемні танки Т-14 "Армата" – розвідка Великобританії

Танк Т-14 "Армата" вперше презентували на параді Перемоги в Москві 2015 року
Фото: rostec.ru

У британській розвідці вважають, що Росія може почати застосовувати на полі бою свій новітній танк Т-14 "Армата", хоч і дуже ризикує водночас. Про це йдеться в огляді міноборони Великобританії за 19 січня.

За даними розвідки, у грудні Т-14 помічали на полігонах на півдні Росії, де, як вважають, розгортають сили перед скеруванням на фронт.

Російські пропагандистські ресурси після цього почали розповідати, що їх готуються застосувати у війні проти України. Однак невідомо, чи справді ці танки почали брати участь у бойових діях, зазначають у міноборони країни.

"Будь-яке розгортання Т-14, імовірно, буде для Росії рішенням із високим ризиком. Програму розробляють уже 11 років, і затримки, скорочення запланованої чисельності парку й повідомлення про проблеми з виробництвом не дають їй спокою", – ідеться в повідомленні.

Також додатковою проблемою для Росії у британській розвідці називають адаптацію логістичного ланцюга до Т-14, оскільки вони більші й важчі за інші російські танки.

"Якщо Росія й розгорне Т-14, то, найімовірніше, переважно з пропагандистською метою. Виробництво, імовірно, обчислюється лише невеликими десятками, а командири навряд чи вважатимуть цю машину надійною, щоб покладатися на неї в бою", – підсумували у відомстві.

Контекст:

Танк Т-14 "Армата" вперше презентували на параді Перемоги в Москві 2015 року. Тоді він "прославився" тим, що заглухнув під час репетиції параду.

Наразі танка не взято на озброєння ЗС РФ. У квітні 2022 року українська розвідка повідомляла, що виробництво цих танків зупинили через антиросійські санкції й непогашені кредити заводу.