РФ, імовірно, використовує працю ув'язнених для виробництва у воєнний час – британська розвідка

У британській розвідці зазначили, що в Росії "є давня традиція тюремної праці"
Фото: depositphotos.com
Російський оборонний сектор, імовірно, вдається до використання праці в'язнів, щоб задовольнити потреби у воєнний час. Про це з посиланням на дані британської розвідки повідомила 13 січня пресслужба міноборони Великобританії.

"Дуже ймовірно, що російський оборонний сектор вдається до використання праці в'язнів, щоб задовольнити потреби виробництва у воєнний час. У листопаді 2022 року "Уралвагонзавод", найбільший виробник танків у Росії, після зустрічі з Федеральною службою виконання покарань (ФСВП) поінформував місцеві ЗМІ, що працевлаштує 250 ув'язнених", – ідеться в повідомленні.

У розвідці зазначили, що в Росії "є давня традиція тюремної праці", але з 2017 року примусову працю як окреме кримінальне покарання знову дозволили.

"Маючи один із найвищих показників ув'язнених у світі, ФСВП наглядає за великою імперією, яка налічує понад 400 тис. ув'язнених, і її часто звинувачують у крайній жорстокості й корупції. Ув'язнені є унікальним людським ресурсом, який російські лідери можуть використовувати для підтримки "спеціальної воєнної операції" (так у РФ називають війну проти України. "ГОРДОН"), тоді як охочих добровольців, як і раніше, бракує. Праця ув'язнених, найімовірніше, матиме значний попит у виробників відносно нетехнологічних озброєнь, таких як УВЗ, котрі майже напевно перебувають під сильним тиском Москви, яка потребує збільшення їхнього виробництва", – заявили у пресслужбі.

Контекст:

У Росії ув'язнених вербують у приватну військову компанію "Вагнер" для участі у війні проти України. Після початку повномасштабної війни Росії проти України власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин особисто зайнявся вербуванням найманців, зокрема з ув'язнених, для участі в бойових діях на боці російської армії.

Наприкінці жовтня 2022 року засновниця організації "Русь сидящая" Ольга Романова повідомляла, що Пригожин для війни проти України завербував уже понад 20 тис. ув'язнених. Відтоді вербування тривали, зокрема в колоніях на окупованій території України.

Ділянка фронту, де вагнерівці активно атакують позиції ЗСУ, – Бахмут. За даними ексочільника поліції Києва Андрія Крищенка, який воює в тому районі, найманці ПВК гинуть, іноді навіть не отримавши першої зарплати.