Росія програла енергетичну війну проти України і світу – Держдепартамент США

Паєтт вважає, що для РФ закінчився етап енергетичної війни
Фото: Assistant Secretary Geoffrey Pyatt / Twitter

Росія не досягла успіху у використанні енергетики як зброї проти України й Заходу, заявив на брифінгу 11 квітня помічник державного секретаря США з енергетичних питань Джеффрі Паєтт. Стенограму опублікував сайт Держдепартаменту.

"На цьому етапі зрозуміло, що спроба Росії використати свої енергетичні ресурси як зброю проти Європи, України та світу провалилася. Це помітно в різкому скороченні європейського споживання російського газу. Це помітно в успішному введенні обмеження цін країнами G7 на сиру нафту та нафтопродукти й у тому, як це вплинуло на доходи Росії", – сказав він.

Представник Держдепартаменту зазначив, що європейським країнам удалося позбутися залежності від російських енергоносіїв та переорієнтуватися на "надійних глобальних партнерів, зокрема США, а також критично важливих партнерів, як-от у Північній Африці, Каспійському регіоні та інших місцях".

"Тому я вважаю, що цей етап енергетичної війни для Росії закінчився. [...] Використання Росією своїх ресурсів у вигляді зброї, за іронією долі, прискорило інвестиції у поновні джерела енергії в Європі та допомогло просунутися далі в нашій спільній відданості кліматичним цілям", – підкреслив Паєтт.

Окремо він охарактеризував ситуацію в українській енергетиці.

"Ми маємо визнати, що сьогодні українську енергетичну мережу зруйновано приблизно на 40%. [...] Я був глибоко вражений тим, що навіть за всіх цих збоїв український уряд, українські енергетичні компанії так чітко віддані побудові майбутньої енергетичної системи, яка відповідає найвищим європейським стандартам стійкості, узгоджується з європейськими стандартами регулювання і впровадження та забезпечує потужність, яка знадобиться Україні для підтримки процесу реконструкції", – пояснив Паєтт.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Із початку осені 2022 року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 атак було вчинено із застосуванням дронів-камікадзе. Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

28 лютого міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що ситуація в енергосистемі країни стабілізувалася і є резервні потужності. 7 квітня він повідомив, що Україна відновлює експорт електроенергії у Євросоюз.

Станом на 12 квітня Україна експортує електроенергію до Молдови та Польщі, зазначала компанія "Укренерго".