Росія пропонувала залучити Януковича до переговорів у ТКГ щодо Донбасу, але Україна відмовилася – Козак

Україна відмовилася від пропозиції російської сторони залучити Януковича до переговорів у ТКГ щодо Донбасу, розповів Козак
Фото: EPA
У серпні 2019 року російська сторона пропонувала залучити президента-втікача Віктора Януковича до переговорів у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі, але Україна відмовилася. Про це 8 квітня у пресцентрі російського "Інтерфаксу" заявив заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак.

За його словами, українська сторона обурилася присутністю представників окупаційної влади Донбасу у ТКГ, запропонувавши залучити до переговорів депутатів місцевих рад, обраних 2010 року. Російська делегація, зі свого боку, запропонувала експрезидента Януковича, але українська сторона відмовилася.

"Вони запропонували: давайте стороною для обговорення будуть не ті, хто зараз... а депутати місцевих рад, яких було обрано на виборах 2010 року. Добре, давайте спробуємо, тільки якщо вам зараз запропонують, з огляду на фундаментальні причини кризи, за стіл переговорів посадити президента, якого було обрано 2010 року? Відразу бажання обговорювати фундаментальні причини кризи зникло", – зазначив Козак.

30 березня 2021 року представник української делегації у ТКГ Сергій Гармаш заявляв, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі вважає бойовиків на Донбасі окремою стороною переговорів. "ОБСЄ самовільно, із порушенням Мінських угод, порушило тристоронній формат переговорів, надавши статус делегацій/сторін переговорів запрошеним з ОРДЛО російським громадянам", – зазначав він. За словами Гармаша, усі зусилля російської сторони спрямовано не на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі, а на те, щоб українська делегація першою вийшла з переговорів.

3 квітня голова української делегації у ТКГ з урегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук говорив, що українська сторона не братиме участі у відеоконференціях групи, якщо на них як "експерт" ОРДО буде присутня засуджена за тероризм Мая Пирогова.

Контекст:

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у ТКГ у Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

22 липня 2020 року ТКГ погодила режим повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб операції Об'єднаних сил неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь. У лютому Кравчук наголошував, що "перемир'я вже просто немає".

1 квітня в Офісі президента України повідомили, що з початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню більше ніж 570 разів. Президент України Володимир Зеленський розповів 6 квітня, що від початку дії липневого перемир'я на Донбасі загинуло 28 українських військовослужбовців, із них 23 – із початку поточного року.

На екстреному позачерговому засіданні 7 квітня сторони ТКГ підтвердили необхідність дотримання режиму тиші на Донбасі. Водночас через позицію РФ спільної підсумкової заяви не ухвалили.

Янукович був президентом України у 2010–2014 роках. 22 лютого 2014 року після трьох місяців протестів на Майдані Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю він проживає в Росії.

У січні 2019-го Оболонський райсуд Києва заочно визнав Янковича винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни та засудив до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, а також в організації теракту і вчиненні умисних убивств на Майдані 2014-го.