Росія вивезла з України приблизно 400 тис. тонн зерна, невідомо, що сталося ще з 1 млн тонн – Мінагрополітики

На елеваторах на захоплених Росією територіях на момент окупації було 1,5 млн тонн зерна, повідомили в міністерстві
Фото: depositphotos.com
Російські окупанти вивезли із захоплених територій України щонайменше 400 тис. тонн зерна, вкраденого на окупованих територіях. Про це у коментарі "Крим.Реалії" (проєкт "Радіо Свобода") 25 червня розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

"На момент фактичної окупації на цих територіях було близько 1,5 млн тонн зерна, згідно з елеваторними реєстрами. І ми отримали інформацію з тих територій від українців про факт вивезення. Якщо додати всі ці кейси, то близько 400 тис. тонн. Чітко говорити, що з мільйоном тонн, що залишився, ми зможемо тільки після деокупації", – сказав він.

Збитки сільського господарства України внаслідок російського вторгнення становлять $4,3 млрд, повідомляє "Крим.Реалії", посилаючись на дані Київської школи економіки.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

30 травня Висоцький говорив, що російські окупанти вкрали майже 0,5 млн тонн зерна із захоплених територій у Харківській, Херсонській і Запорізькій областях. Коли міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова запитали, що з вкраденого в Україні, крім зерна, Росії вдалося продати, він не відповів прямо, але й не заперечував крадежу.

Крім того, через блокаду РФ портів у Чорному морі припинено експорт зерна з України. За інформацією президента України Володимира Зеленського, у портах зараз заблоковано 22 млн тонн зерна. Україна та світова спільнота зараз шукають способів відновити експорт. Поки що разом з міжнародними партнерами вдалося налагодити два наземні альтернативні маршрути постачання продовольства.

За даними Зеленського, від експорту продовольства з України залежить життя майже 400 млн людей у різних країнах.