Росія втратила до двох третин своїх танків і не може вести маневрову війну – ISW

Росія не встигає ремонтувати пошкоджені танки, кажуть аналітики
Фото: EPA
Росія не здатна повернути пошкоджену в боях на території України механізовану техніку в короткостроковій перспективі. Це значно обмежує спроможності Росії в маневровій війні, ідеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 15 лютого.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, Росія втратила приблизно 50% своїх танків Т-72Б і Т-72Б3М і багато танків Т-80, через що російські сили змушені покладатися на старішу техніку. Міністр оборони Великобританії Бен Воллес зазначив, що дві третини російських танків знищено або вони непридатні. Низький рівень промислового виробництва Росії є "критичною слабкістю", і російське виробництво не відповідає довгостроковим вимогам Кремля, зазначає ISW.

Своєчасне надання Заходом танків і бронетехніки Україні ще більше зруйнує здатність Росії вести механізовану війну, водночас Росія намагається відновити своє оборонне виробництво в найближчій перспективі, ідеться у звіті.

Експерти вважають, що Україна має вікно можливостей для початку широкомасштабних контрнаступів протягом кількох місяців, але її здатність зробити це значно залежить від швидкості й масштабу, з якими Захід надає їй необхідну техніку, зокрема танки та бронетехніку.

Контекст:

Цієї зими західні партнери погодилися надати Україні сучасні танки для захисту від російської агресії.

11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна отримає німецькі танки Leopard від коаліції союзників, одним з учасників якої є Польща. Дуда сказав, що Польща передасть Україні роту Leopard.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення надати Україні основні бойові танки Leopard 2 і дозволити їхній реекспорт іншим країнам.

Великобританія має намір доправити Україні 14 танків Challenger 2. США нададуть Україні 31 танк Abrams.

На першому етапі Україна отримає від союзників до 140 сучасних танків, "танкова коаліція" наразі налічує 12 учасників, повідомили 31 січня у МЗС України.

За даними Генштабу Збройних сил України станом на 16 лютого, від початку повномасштабного вторгнення знищено 3296 російських танків.