Росія зараз у всьому світі шукає снаряди для артилерії, танків, "Градів" – Буданов

За даними ГУР, у Росії з початку цієї осені такі самі проблеми з боєприпасами і ракетами до РСЗВ, які українські військові мають із березня
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Росія зіткнулася з проблемою браку снарядів і шукає боєприпаси радянських калібрів у всьому світі. Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

На запитання, чи можливий у росіян "технічний голод" через санкції, Буданов відповів, що він уже настав.

"Російська армія стикається з майже ідентичними проблемами, з якими стикаємось і ми. Тільки ми з березня, а вони приблизно з початку осені. Як у нас проблема зі снарядами до артилерії, яку ми вирішуємо завдяки партнерам, так і в них це почалося. Як у нас почалися проблеми з осколково-фугасними снарядами до танків так само в них. Те саме стосується ракет до реактивних систем залпового вогню"розповів начальник ГУР.

За його словами, зараз росіяни так само "у всьому світі шукають, де придбати" снаряди 122 мм і 152 мм, танкові осколково-фугасні боєприпаси і реактивні снаряди до "Градів" і "Ураганів".

На запитання, чи є країни, які можуть допомогти їм, він відповів: "Певні країни є, але в багатьох випадках продають через треті країни".

В Україні очікують, що, окрім тих значних обсягів зброї, які партнери вже їй надали, західний світ інтенсифікує постачання озброєння, яке допоможе прискорити поразку РФ, наголосив Буданов.

Контекст:

За оцінкою української військової розвідки, унаслідок міжнародних санкцій можливості російського військового виробництва значно скоротилися. Із початку повномасштабного вторгнення в Україну російські збройові заводи змогли виготовити 240 високоточних крилатих ракет Х-101 і майже 120 крилатих ракет морського базування "Калібр", що становить приблизно 40 нових ракет на місяць, розповідали в ГУР Міноборони України 12 грудня.

За оцінками Пентагону, власних "цілком справних" артилерійських боєприпасів і ракет Росії вистачить до початку 2023 року. Наразі окупанти використовують зокрема застарілі запаси боєприпасів, а також шукають співробітництва з Іраном і Північною Кореєю, зазначили у США.

Британська розвідка також заявила наприкінці грудня, що хоча Росія посилила свою армію в Україні десятками тисяч резервістів, її наступ стримує брак боєприпасів.