Росія збільшує застосування хімічної зброї й використовує новий вид гранат – ЗСУ

Військові розповіли про нові гранати, які застосовують окупанти
Фото: armyinform.com.ua

У грудні 2023 року було зафіксовано 81 випадок використання російських гранат з отруйними речовинами. Про це розповів на брифінгу 25 січня представник Центру досліджень трофейного й перспективного озброєння та військової техніки капітан Андрій Рудик, повідомляє "Армія Inform".

Росіяни використовували гранати РГ-Во, які містять хлорацетофенон – речовину задушливої дії, заборонену Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших схожих газів, сказав Рудик. Уперше використання такої гранати зафіксували у грудні.

За його словами, експерти припускають, що в разі потрапляння такої гранати у приміщення або бліндаж досить п'яти хвилин, щоб убити там людей.

Фото: Military Media Center / Telegram

Досліджений представниками центру зразок виготовили 2023 року на заводі, який працює ще із часів Радянського Союзу, повідомив капітан.

"Таким чином, у 2017 році Росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року, згідно з якою мала знищити саму зброї та виробничі потужності, де вона виготовлялася", – сказав Рудик.

Фото: Military Media Center / Telegram

У центрі припускають, що РФ намагається вивчати реакцію світової спільноти, щоб згодом розширити номенклатуру використання хімічної зброї, додав він.

Контекст:

13 січня командування сил підтримки Збройних сил України повідомило, що сили оборони України зафіксували 626 фактів застосування країною-агресором РФ боєприпасів, наповнених отруйними хімічними речовинами.