Росіяни кинули на захоплення Бахмута всі свої найкращі підрозділи – Сирський

Сирський: Знання ворога й самого себе відкриває шлях до перемоги
Фото: СИРСЬКИЙ / Telegram

Російські окупанти кинули на захоплення Бахмута Донецької області всі свої найкращі підрозділи. Про це під час зустрічі з українськими бійцями на бахмутському напрямку заявив командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський. Відео з передової він 28 березня опублікував у Telegram.

"Росіяни намагаються сконцентрувати головні свої зусилля на бахмутському напрямку. Вони не залишають спроб оточити й захопити місто... Під час мого перебування у військах спільно з командирами ми узгоджуємо плани, котрі матимуть реальний результат не на карті, а на полі бою. Коли ворог переважає кількісно, бути пліч-о-пліч зі своїми воїнами – для мене справа честі", – наголосив Сирський.

Він зазначив, що утримувати контроль над Бахмутом вдається завдяки героїзму та професійності українських військових.

"Знання ворога й самого себе відкриває шлях до перемоги. Тож ми ретельно вивчаємо його вразливості, щоб якнайефективніше застосовувати наші сили. Успішна стратегія завжди полягає в умінні обертати собі на користь будь-яку ситуацію. На сьогодні наше головне завдання – виснажити переважаючі сили противника і нанести йому тяжких втрат. Це дасть змогу створити необхідні умови, які сприятимуть звільненню української землі і пришвидшать нашу перемогу", – резюмував Сирський.

Контекст:

Інтенсивні бої в районі Бахмута розпочалися в липні 2022 року і тривають уже дев'ять місяців. У Генштабі ЗСУ зазначали, що на захоплення Бахмута РФ кинула найпідготовленіші частини регулярних військ і вагнерівців, більшість артилерії окупантів зосереджено саме на цьому напрямку.

Президент України Володимир Зеленський на початку лютого заявляв, що "здавати Бахмут ніхто не буде". Він зазначав, що, якщо росіяни візьмуть Бахмут, вони захочуть "піти далі".

6 березня на засіданні ставки верховного головнокомандувача керівництво армії було за продовження оборонної операції в Бахмуті. 15 березня на ще одному засіданні ставки, за словами Зеленського, думка учасників була, як і раніше, одностайною: посилювати оборону Бахмута і знищувати окупантів максимально.

Бахмут може впасти "протягом найближчих кількох днів", припускав 8 березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Спікер східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий у відповідь припустив, що в Альянсі, імовірно, не враховують, що українці за рік масштабної війни напрацювали велику стійкість і міць тактичних рішень.

Оборонна операція в районі Бахмута має надзвичайно важливе стратегічне значення для стримування російських окупантів і є головною у стійкості оборони всього фронту, наголосив 14 березня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Того самого дня в Міноборони України розповіли про "певні значні успіхи у ЗСУ" в боях за Бахмут. 20 березня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що можливостей оборони Бахмута ще не вичерпано.

26 березня Залужний повідомив, що ситуацію на цьому напрямку вдається стабілізувати.