Росіяни вивели у Чорне море 11 кораблів. Ракетний залп може сягати 20 одиниць – ОК "Південь"

Можливі масовані або поодинокі ракетні удари по важливих об'єктах напередодні свят Гуменюк
Фото: ЕРА

24 грудня Росія вивела у Чорне море судно із крилатими ракетами "Калібр", що може свідчити про підготовку до нової атаки. Про це начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила в ефірі національного телемарафону, який транслює 1+1.

За її словами, в акваторії Чорного моря наразі 11 суден, і серед них є ракетоносії. Такі маневри можуть використовувати і для психологічної атаки на українців.

"Це два надводні й один підводний [корабель], загальний залп може сягати 20 ракет. Це, у принципі, може говорити про те, що готує ворог саме ті випробування, про які згадував наш верховний головнокомандувач. А також може говорити про те, що вони намагаються просто тероризувати, продовжувати психологічний тиск на населення України", – сказала Гуменюк.

Спікерка зазначила, що пересування суден не свідчать безпосередньо про підготовку до ударів, але напередодні Різдва й Нового року вони вельми ймовірні. Найправильніша реакція на такі дії окупантів – обов'язкове реагування на сигнали повітряної тривоги.

"Немає прямої такої залежності: коли вивели і коли стартували ракети... Довготривалий час ракетоносіїв не було в Чорному морі. По-перше, зважаючи на погоду, було все ж таки штормове попередження, вони укривалися в пунктах базування. Після того, як море трошки заспокоїлося, вони вийшли на чергування знову, але також, зважаючи на вороже тяжіння до скріп і дат, до того, щоб завдати максимально потужного психологічного тиску, вони можуть застосувати саме масовані або поодинокі ракетні удари по важливих об'єктах напередодні свят", – пояснила речниця ОК Південь.

Контекст:

За час повномасштабного вторгнення, яке почалося 24 лютого, Росія завдала по території України понад 16 тис. ракетних ударів, повідомив 28 листопада міністр оборони України Олексій Резніков. Він наголосив, що 97% російських цілей – цивільні.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив 30 листопада, що українські військові з початку повномасштабного вторгнення РФ виявили 240 тис. повітряних цілей російських окупантів. "Приблизно 80% знищується нашими вогневими засобами", зазначив він.

Востаннє масованого ракетного удару по Україні РФ завдала 16 грудня. Ракети збивали у небі над Дніпропетровською, Вінницькою, Миколаївською, Київською і Херсонською областями, а також над Києвом.

23 грудня президент України Володимир Зеленський   заявив, що "російські терористи можуть активізуватися з наближенням свят". "Вони зневажають християнські цінності і будь-які цінності взагалі. Тому, будь ласка, зважайте на сигнали повітряної тривоги", сказав він.