Російська авіація на півдні України дев'ять разів ударила по позиціях ЗСУ, українська авіація відповіла – ОК "Південь"

Авіація ЗСУ атакувала ворожий опорний пункт та чотири скупчення окупантів на півдні України
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Російські окупанти на півдні України, яких ЗСУ суттєво обмежили у просуванні суходолом, підвищують активність авіаційних та ракетних атак. Про це йдеться у зведенні оперативного командування ЗСУ "Південь" за підсумками 16 серпня.

У командуванні наголосили, що ворог залишається на своїх заздалегідь облаштованих рубежах оборони, без істотних змін кількісного складу. Десантно-штурмовий взвод росіян хотів провести розвідку боєм стану українських позицій і висунувся у напрямку Білої Криниці Херсонської області, але успіху не мав і відступив.

"Протягом бойового дня ворог штурмовою авіацією та ударними вертольотами дев'ять разів ударив по наших позиціях, у тому числі й із застосуванням ракети класу "повітря – повітря" по нашому літаку. Наших втрат не допущено", – розповіли у командуванні.

Зі свого боку українська авіація атакувала черговий ворожий опорний пункт і чотири скупчення окупантів та їхньої техніки біля Правдиного, Архангельського, Ольгиного, Білогірки, Новопетрівки.
.
"Ракетно-артилерійськими підрозділами при виконанні вогневих завдань забезпечено втрати ворога у кількості 15 рашистів, одного протитанкового ракетного комплексу, шести одиниць автомобільної, у тому числі й броньованої техніки. Остаточні втрати ворога дорозвідуються", – повідомили у зведенні.

У Чорному морі корабельне угруповання ворожого флоту, як і раніше, тримає напоготові два ракетоносії із 16 "Калібрами", загроза ракетних ударів залишається актуальною і з моря, і з повітря, і з тимчасово окупованого суходолу, зазначили у ЗСУ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після нападу на Україну 24 лютого російські окупаційні війська, зокрема, захопили частину території Миколаївської та Херсонської областей.

Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військовослужбовці перейшли у контрнаступ на півдні. Просування військ у цьому регіоні відбувається повільно, але впевнено, розповіли у командуванні 11 липня.

У Херсонській ОВА повідомили 2 серпня, що ЗСУ звільнили від російських окупантів уже 53 населені пункти в регіоні.

Збройні сили України вивели з ладу кілька мостів, які російські окупанти використовували для поповнення постачання. Навіть якщо росіянам вдасться їх відновити, вони залишаться вразливим місцем, вважають у британській розвідці.