Російські окупанти сховалися у підвалах Запорізької АЕС – "Енергоатом"

Російські військові зайняли всі підвальні приміщення на Запорізькій АЕС, зазначили в "Енергоатомі"
Фото: EPA
Російські окупанти, які перебувають на захопленій ними Запорізькій АЕС (ЗАЕС), зайняли всі підвальні приміщення, де ховаються від можливих обстрілів.

Про це йдеться у Telegram держкомпанії "Енергоатом" 6 серпня.

"Український персонал наразі не має доступу до цих приміщень, тож у випадку нових обстрілів люди не мають укриття і перебувають у небезпеці", – підкреслюють у повідомленні.

Наголошують, що персонал ЗАЕС наразі ліквідовує наслідки пошкоджень азотно-кисневої станції та об'єднаного допоміжного корпусу внаслідок обстрілів із боку окупантів 5 серпня.

"Персонал ЗАЕС знайшов можливість працювати безпечно за таких умов", – заявили в "Енергоатомі".

5 серпня окупанти двічі за день обстріляли Запорізьку АЕС – спочатку з артилерії, а ввечері із РСЗВ, повідомляли в компанії "Енергоатом". Після ударів на Запорізькій АЕС від'єднали від енергосистеми та перевели у резерв 4-й енергоблок.

Станом на 8.00 6 серпня ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили в "Енергоатомі".

Президент України Володимир Зеленський назвав обстріл російськими окупантами Запорізької АЕС черговим аргументом на користь визнання Росії державою – спонсором тероризму і закликав ввести жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Запорізька АЕС працює під контролем російських військових із 4 березня, вони призначили військового начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має погоджувати всі свої дії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв 8 березня, що персонал АЕС катують. "Співробітники Запорізької атомної станції утримуються в заручниках... Працівники станції фізично та психологічно виснажені", – повідомив він.

Узбережжя Каховського водосховища, поряд із яким розташована АЕС, окупанти замінували, попередив "Енергоатом" 10 березня. 11 березня "Енергоатом" повідомив, що російські військові використовують АЕС як військову базу. Персоналу ЗАЕС окупанти заявили, що тепер станція "належить "Росатому".

У липні в "Енергоатомі" зазначили, що окупанти й далі завозять на територію ЗАЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси, з яких обстрілюють міста на іншому березі Дніпра. А 21 липня "Енергоатом" повідомив, що окупанти розмістили техніку, зброю та боєприпаси у машинному залі енергоблока ЗАЕС.