Російські військовослужбовці переходять на бік України – розвідка

Російський офіцер закликав своїх співвітчизників не воювати проти українців
Фото: EPA
Російські військовослужбовці відмовляються воювати проти України. Про це 25 березня у Telegram повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

"Дедалі більше російських військовослужбовців не тільки відмовляються брати участь у війні проти України, а й переходять зі зброєю в руках на бік України для участі у боротьбі проти злочинного режиму [президента РФ Володимира] Путіна", – зазначили у пості.

У Telegram-каналі "Легион "Свобода России" 24 березня опублікували відео, на якому російський офіцер, не називаючи себе та підрозділ, у якому служив, закликав своїх співвітчизників не воювати проти українців.

"24 лютого, як і всі ви, я і моя рота зайшли на територію незалежної України, виконуючи злочинний наказ диктатора Путіна. Я зрозумів, що ми прийшли сюди не з добрими намірами і тут нас ніхто не чекав як визволителів із квітами. А навпаки, нас проклинали і називали фашистами", – наголосив він.

Чоловік додав, що 27 лютого, за сприяння СБУ, вся рота, у якій він служить, перейшла на бік України. Найвище військове керівництво країни дозволило створити підрозділ Легіон "Свобода России". Офіцер закликав росіян приєднуватися до нього.

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ "демілітаризація і денацифікація України".

Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки та лікарні. РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган", завдає авіаударів.

З 24 лютого станом на 24.00 19 березня, за даними ООН, в Україні внаслідок російських обстрілів загинуло 902 мирні жителі, 1459 людей було поранено. В ООН вважають, що фактичні цифри значно вищі, "особливо на території, контрольованій урядом, і особливо останніми днями", оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень досі чекають на підтвердження.