"Російські винищувачі пролітали над нашим будинком, мало не чіпляючи дах". Кучма розповів, де зустрів вторгнення РФ

Кучма: Я залишався в Україні з першого дня вторгнення
Фото: president.gov.ua
Другий президент України Леонід Кучма у першому за час повномасштабного вторгнення РФ інтерв'ю, яке дав "ВВС News Україна", розповів, що був в Україні 24 лютого і з того часу не покидав країну.

"Мене, як і більшість мирних людей моєї країни, російське повномасштабне вторгнення застало у ліжку. Така вже традиція, напевно, у всіх фашистів, незалежно від країни та епохи, – нападати на нас о четвертій ранку… У перші дні війни російські винищувачі пролітали над нашим будинком, мало не чіпляючи дах", – розповів він.

За словами 83-річного Кучми, йому пропонували евакуюватися та виїхати за кордон.

"Я відмовився. Більше до цього питання не поверталися. Я лишався в Україні з першого дня вторгнення", – додав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Кучма був президентом України два строки поспіль, у 1994–2005 роках. Після початку російської агресії проти України у 2014 році брав участь у переговорах тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Кучма був головою української делегації в Мінську з моменту заснування цього переговорного майданчика і до листопада 2018 року, а також у 2019–2020 роках.

У перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну Кучма звернувся до росіян. "Ваш президент [Володимир] Путін наказав вашій армії знищити український народ та Україну. Це відбувається просто зараз, у ці хвилини. Ваша армія стріляє по житлових будинках, школах, лікарнях, пологових будинках, дитячих садках. Кожен із вас має вибір – брати участь у геноциді чи зупинити його. Коли російський народ протверезіє і схаменеться, він зазнає пекучого сорому і ганьби за те, що 2022 року їхні батьки й діти лягли в українську землю, не захищаючи її, а намагаючись захопити – так, як це робили нацисти 1941 року", – сказав він 1 березня 2022 року.

10 березня експрезидент виступив зі ще однією заявою щодо повномасштабного вторгнення РФ. "За все своє довге життя я ніколи не відчував стільки гордості, болю та гніву, як за ці дні, – заявив він, звертаючись до українців. – Я залишаюся вдома в Україні, бо всі ми на рідній землі, іншої немає. І захищатимемо її ми до самої перемоги всі разом. Без поділу на партійні колони, без особистих інтересів та старих чвар. Об'єднавшись навколо прапора, армії, президента. Україна – не Росія. І ніколи не стане Росією. Не дочекаються".