Російські ЗМІ розповсюджують розповідь біженки про злочини нібито "Азову". Відео зняла та розіслала ФСБ

Спецслужби РФ записали відео з Устіновою та розіслали пропагандистським медіа
Скріншот: РИА Новости / Telegram

Російські ЗМІ розповсюдили відео, на якому біженка з Маріуполя Донецької області розповідає про звірства нібито полку "Азов". Відео розіслала пресслужба ФСБ Росії з вимогою не посилатися на джерело, повідомила 30 березня "Медіазона".

Відео опублікували Russia Today, "РИА Новости" та інші пропагандистські медіа.

"Азовці прямо пишалися тим, що вони знущаються з людей, що вони вбивають усіх. Навіть звичайних людей, які ні в чому не винні, які ховаються від бомбардувань і не знають, як вижити", – розповіла Любов Устінова.

ЗМІ не зазначили, звідки їм надійшло відео.

"Може здатися, що дівчина дає інтерв'ю комусь із журналістів. А телеканал RT взагалі випустив цю новину з позначкою "ексклюзив" і великим лого поверх кадру. Насправді ролик не мав жодного стосунку ні до "РИА Новости", ні до RT: його поширив Центр громадських зв'язків ФСБ з обов'язковою умовою, що джерело не згадають у публікації", – наголосила "Медіазона".

Про те, що відео розсилає ФСБ, "Медіазоні" повідомило джерело, яке попросило не вказувати його. Воно надіслало скріншоти повідомлення з розповіддю Устінової.

Скріншот: zona.media

Усі матеріали для преси співробітники ФСБ залили на "Яндекс.Диск". Власником файлів вказали обліковий запис pressafsb, останні зміни до нього вносили 23 березня о 19.00. Файли завантажило кілька десятків користувачів, уточнили журналісти.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

За оцінкою Держдепартаменту США, Росія щорічно витрачає $1,4 млрд на пропаганду.