Російських військових, які вбивають людей і руйнують міста в Україні, притягнуть до відповідальності – представниця США в ООН

Томас-Грінфілд: Ми закликаємо Росію вгамувати її небезпечну риторику щодо ядерної зброї
Фото: ЕРА

Російських військових, які вбивають українців та руйнують міста в Україні, буде притягнуто до відповідальності, усі їхні дії документують. Про це 27 лютого на засіданні Ради Безпеки ООН заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомило агентство "Укрінформ".

"Російським офіцерам і солдатам я скажу таке: весь світ спостерігає за вами, документуються всі фото, відео, і ви будете покарані за свої дії. Ми не залишимо подібні дії безкарними", – зауважила вона.

Томас-Грінфілд закликала членів ООН відреагувати на вбивства Росією людей в Україні, підтримати надсилання гуманітарної та військової підтримки в Україну, а також притягти РФ до відповідальності як агресора.

Постпред США в ООН назвала заяву президента РФ Володимира Путіна про переведення ядерних сил РФ у підвищену готовність кроком, спрямованим на ескалацію.

"Ми закликаємо Росію вгамувати її небезпечну риторику щодо ядерної зброї. Це питання зачіпає всіх держав-членів", – підкреслила Томас-Грінфілд.

Рада Безпеки ООН на засіданні 27 лютого підтримала проведення спеціальної сесії щодо України. Спеціальна сесія має відбутися протягом 24 годин.

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Путін розпочав повномасштабну війну проти України і закликав світ відреагувати.

Президент України Володимир Зеленський уранці 24 лютого оголосив воєнний стан по всій країні, а наприкінці дня – загальну мобілізацію. Він закликав українців не панікувати, "робити все, що потрібно для підтримки Збройних сил України" і пообіцяв, що всім охочим захищати Україну видаватимуть зброю.

Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки й лікарні, застосовуючи, зокрема, реактивні системи залпового вогню "Град" і "Ураган".

Окупаційні війська вже підійшли до Києва. 25 лютого мер столиці Віталій Кличко повідомив, що місто вступило у фазу оборони, у деяких районах лунають постріли та вибухи. Влада закликала киян залишатися у приміщеннях – удома або в укриттях.

За останніми даними Міністерства охорони здоров'я України внаслідок ворожих обстрілів загинуло понад 210 українців, зокрема шестеро дітей, 1,1 тис. дістали поранення.

27 лютого, на четвертий день масового російського вторгнення в Україну офіційний представник міноборони РФ Ігор Конашенков повідомив про загибель російських військових на українській території.