Російський корабель "Павел Державин" зазнав пошкодження в Чорному морі – ВМС України

"Павел Державин" дістав пошкодження
Фото: Минобороны России / Facebook

Патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Павел Державин" було пошкоджено біля окупованого Севастополя. Про це 12 жовтня заявив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук в ефірі "Радіо Свобода".

"Ми офіційно можемо підтвердити: корабель цей отримав пошкодження. Безвідносно того, у який спосіб. Це можна розцінювати як черговий натяк на те, що російським окупантам саме час покинути наш Севастополь", – сказав він.

Про підрив корабля написав 11 жовтня Telegram-канал "Крымский ветер", проте офіційних підтверджень тоді не було. За даними каналу, жителі Севастополя чули глухий вибух. Моніторингова група каналу виявила вдень у морі біля Севастополя корабель і катер. З огляду на розміри корабля – приблизно 60 метрів – це міг бути лише мінний тральник, ідеться в повідомленні.

Голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації, речник "Української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук повідомляв, що корабель міг підірватися на російській міні.

Контекст:

За даними Генштабу ЗСУ станом на 12 жовтня, з початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила один підводний човен і 20 кораблів і катерів, включно з флагманом Чорноморського флоту Росії ракетним крейсером "Москва". Його ЗСУ підбили 13 квітня 2022 року. В Одеській ОВА повідомили, що по кораблю завдали удару ракетами "Нептун". У підсумку крейсер затонув.

"Павел Державин" – патрульний корабель Чорноморського флоту РФ проєкту 22160 класу "Василий Быков", який увійшов у його склад у листопаді 2020 року. У червні 2022 року портал "Мілітарний" повідомив, що росіяни встановили на нього зенітний ракетний комплекс "Тор-М2КМ".