СБУ ідентифікувала російських військових, причетних до ракетного удару по Дніпру

До удару протикорабельною ракетою Х-22 по житловому будинку у Дніпрі причетні кілька десятків військовослужбовців РФ, зазначають у СБУ
Фото: EPA
Служба безпеки попередньо встановила особи російських окупантів, причетних до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня. Про це повідомив пресцентр СБУ.

Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) для збору й узагальнення доказів терористичної атаки РФ.

За попередніми даними слідства, до цього злочину причетні кілька десятків російських військовослужбовців, серед яких:

  • командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) полковник Тимошин Олег Євгенович, 21 червня 1971 року народження;
  • командир авіаційного загону 52-го полку майор Іваненко Олексій Сергійович, 8 лютого 1987 року народження;
  • начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Голенков Дмитро, 1 вересня 1978 року народження;
  • штурман 52-го полку Григор'єв Денис Анатолійович, 7 червня 1982 року народження;
  • штурман 52-го полку Назиров Дінар, 3 липня 1985 року народження;
  • інженер з авіаційного озброєння 52-го полку Поцелуєв Євген, 16 червня 1980 року народження.

Окрім того, за підсумками огляду місця трагедії слідчі попередньо підтвердили тип російської крилатої ракети Х-22, якою ворог ударив по житловому будинку.

СБУ планує провести ще низку експертиз, після чого російських військових повідомлять про підозру у скоєнні особливо тяжкого злочину проти України.

"Кожен воєнний злочин росіян має конкретного виконавця. Служба безпеки встановить та оприлюднить дані всіх поіменно – щоб жоден убивця не уникнув покарання. Нехай кожен із тих, хто натискає "пуск", хто причетний до таких злочинів, потім щохвилини чекає на відплату", – заявив голова СБУ Василь Малюк.

Він пообіцяв, що відплата "обов'язково буде". За словами голови СБУ, спецслужба вже зібрала величезний масив доказів для міжнародних судів і з кожним днем війни розширює та доповнює його.

Контекст:

14 січня Росія кілька разів атакувала ракетами територію України, зокрема Дніпро. Частину ракет збили сили ППО.

Унаслідок ракетного удару по Дніпру обвалився під'їзд багатоквартирного житлового багатоповерхового будинку. Попередньо, зруйновано 72 квартири й пошкоджено понад 230 квартир, зазначили у ДСНС.

За останніми даними, підтверджено загибель 40 осіб, зокрема трьох дітей. Травмовано 75 постраждалих, із яких 14 дітей. Розбори завалів і пошуки людей під ними тривають.

За даними українських військових, у Дніпро прилетіла протикорабельна ракета Х-22 і у ЗСУ немає вогневих засобів, здатних збивати ракети цього типу. Маса бойової частини в таких ракет – майже 950 кг.

В Офісі генпрокурора зазначали, що ці ракети надзвичайно неточні, прилітають із величезним відхиленням. Цей тип ракет окупанти використовували в Сергіївці Одеської області та Кременчуці Полтавської області. За даними прокуратури, їх може запускати єдиний російський підрозділ – 52-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк.