СБУ ліквідувала канали виїзду ухилянтів за кордон під виглядом перевізників гуманітарної допомоги

Затриманих повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Служба безпеки України затримала у Київській і Черкаській областях шістьох організаторів нелегального виїзду за кордон чоловіків, які підлягають мобілізації. Про це 24 жовтня повідомила пресслужба СБУ у Telegram.

За інформацією СБУ, зловмисники пропонували потенційним військовозобов'язаним виїхати за кордон під виглядом представників громадських організацій, які займаються "перевезенням міжнародної гуманітарної допомоги". Для цього вони оформляли фальшиві документи і вносили недостовірні відомості до системи "Шлях".

"Вартість таких послуг становила від $1,5 тис. до $5,5 тис. з одного клієнта. Сума залежала від терміновості виїзду і матеріальних можливостей втікача", – ідеться у повідомленні.

У Київській області внаслідок спецоперації СБУ затримала трьох місцевих жителів, які маскували закордонні "поїздки" ухилянтів нібито під їхню участь у "волонтерській діяльності". У Черкаській області викрили ще один канал виїзду військовозобов'язаних, які користувалися "посвідченнями" волонтерів.

Усіх затриманих повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію вранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну.

Рада продовжувала воєнний стан уже чотири рази: у березні і квітні на місяць, у травні й серпні – на три. 15 серпня парламент продовжив воєнний стан до 21 листопада.

Воєнний стан передбачає заборону на виїзд за кордон чоловіків у віці 18–60 років, окрім особливих обставин. Зокрема, виїжджати можуть чоловіки, які мають трьох або більше неповнолітніх дітей, а також моряки, але за погодженням військкомату.

3 серпня в Державній прикордонній службі України повідомили, що з початку дії воєнного стану прикордонники затримали за спробу незаконного перетину кордону близько 6,4 тис. військовозобов'язаних чоловіків. Понад 4 тис. із цих порушників зупинені прикордонниками поза пунктами пропуску.

16 серпня президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це буде лише після закінчення дії воєнного стану.

14 жовтня СБУ затримала у Дніпрі, в Одеській і Закарпатській областях вісьмох організаторів нелегальних трафіків і заблокувала чотири канали нелегального виїзду громадян призовного віку. Зловмисники оцінювали свої послуги в суму від $1,8 тис. до $7 тис. із особи.