СБУ проведе спецрозслідування щодо екс-ватажка "розвідуправління ДНР" Хмурого, якого вважають причетним до авіакатастрофи рейсу МН17

СБУ проведе заочне розслідування щодо Дубінського
Фото: Сергей Дубинский / "Одноклассники"

Зараз генерал-майор Головного розвідуправління Генштабу збройних сил Росії, колишній "начальник розвідувального управління ДНР" Сергій Дубінський на прізвисько Хмурий переховується в Росії.

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області дозволив Службі безпеки України заочне розслідування щодо російського військовослужбовця, колишнього начальника "розвідувального управління ДНР". Відповідну ухвалу суду опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

СБУ проводить розслідування у справі щодо створення терористичної організації.

У клопотанні СБУ зазначено, що 7 липня 2014 року генерал-майор Головного розвідуправління Генштабу збройних сил Росії, виконуючи наказ керівництва спецслужб РФ, створив і очолив "управління військової розвідки" у складі терористичної організації "ДНР".

В ухвалі не вказано прізвищ фігурантів провадження, але міжнародна група Bellingcat установила, що з липня 2014 року до січня 2015-го "управління військової розвідки ДНР" очолював Сергій Дубінський, відомий як Сергій Петровський (позивний Хмурий).

Наголошують, що зараз він переховується на території РФ.

Також суд дозволив заочне розслідування стосовно семи колишніх підлеглих Дубінського – співробітників "розвідуправління ДНР".

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 193 з них були громадянами Нідерландів.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, до якої входять представники Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування. Згідно з висновками комісії, рейс MH17 збили з комплексу "Бук", привезеного з Росії, з території, підконтрольної проросійським бойовикам.

За даними міжнародної групи Bellingcat і СБУ, доставлення комплексу "Бук" на Донбас організував один із тогочасних ватажків угруповання "ДНР" Хмурий.

Телебачення Нідерландів з'ясувало, що Хмурий живе на хуторі в Ростовській області.

Дубінського викликали у СБУ на 26–31 жовтня для допиту і вручення повідомлення про підозру, але він не з'явився. У СБУ уточнювали, що його викликали не у зв'язку з авіакатастрофою рейсу МН17 у Донецькій області, а в межах розслідування "іншого кримінального провадження".