СБУ викрила російських агентів, які організовували "референдум" окупантів у Миколаївській області

Із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях України провели фейкові "референдуми"
Фото: ЕРА

Служба безпеки України викрила російських агентів, які організовували так званий референдум окупантів у Миколаївській області. Про це 5 жовтня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

"Двоє з них уже опрацьовані СБУ й отримали свої підозри, а організаторку псевдоголосування, яка наразі переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території, повідомлено про підозру заочно", – зазначили у спецслужбі.

Згідно з матеріалами слідства, "утікачкою" виявилася жителька Баштанського району, яка добровільно брала участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" на захопленій окупантами частині Миколаївської області.

Як уточнили в Офісі генпрокурора, жінка за попередньою змовою з невстановленими особами організувала "виїзні виборчі дільниці" на території Снігурівської громади, опитування населення і сповіщення про проведення псевдореферендуму. Вона взяла участь у створенні "територіальних дільниць для голосування", формуванні "виборчих комісій", складанні списків учасників "референдуму", розробленні "бюлетенів", забезпеченні фінансування підготовки та проведення фейкового "волевиявлення".

"Її поплічники на підконтрольній Україні території допомагали поширювати тему "референдуму" в соціальних мережах. Зокрема, розганяли фейки про те, що нібито населення Миколаївської області підтримує запланований "плебісцит", – ідеться в повідомленні.

За даними СБУ, проти фігурантів зібрано доказову базу. Їх повідомили про підозру за ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Утікачці, яка організовувала псевдореферендум, підозру оголосили за ч. 2 ст. 28 і ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Їй загрожує до 10 років ув'язнення.

Контекст:

Із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей провели псевдореферендуми про приєднання цих регіонів до Росії – люди "голосували" під наглядом озброєних осіб, зокрема на вулицях і в наметах на ринках.

Окупанти також провели так званий референдум на захопленій частині Миколаївської області, яку вони "приєднали" до Херсонської. Жителі тимчасово окупованої Снігурівки виходили на мітинг проти проведення в них російського псевдоголосування.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ні фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" у РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій.

Про невизнання результатів псевдореферендумів заявила низка країн, зокрема Німеччина, Італія, США, Великобританія, Сербія, Австрія, Грузія, Туреччина тощо. ООН також засудила проведення "референдумів" окупантами. Проти Росії ввели нові економічні санкції США, Великобританія й Канада.

29 вересня президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання "державного суверенітету й незалежності" Запорізької та Херсонської областей України. 30 вересня Путін у Кремлі підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.