ЄС засудив "референдуми" на окупованих територіях України

Незаконні "референдуми" окупантів не визнають у Європі
Фото: EPA
Європейський союз засуджує проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих Росією територіях України. Про це йдеться у заяві представництва ЄС в Україні, опублікованій у Twitter 29 вересня.

"ЄС підтримує Україну з початку російської загарбницької війни. Ми закликаємо Росію поважати норми міжнародного права, негайно припинити агресію та повернутися до своїх кордонів. Ми рішуче засуджуємо незаконні референдуми, які ніколи не буде визнано", – ідеться у повідомленні.

До поста прикріплено фото із зустрічі європейського комісара з питань розширення та політики добросусідства Олівера Варгеї та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Контекст:

Із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей провели псевдореферендуми про "приєднання" цих регіонів до Росії: люди "голосували" під наглядом озброєних осіб, зокрема на вулицях і в наметах на ринках.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ні фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" в РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій. У МЗС України закликали партнерів засудити наміри РФ провести псевдореферендуми і ввести проти неї нові санкції.

Глави МЗС "Групи семи" заявили, що не визнають результатів "референдумів", які російські окупанти почали проводити на захоплених українських територіях. Зі схожими заявами виступили й окремі країни, зокрема США – президент Джо Байден назвав голосування "бутафорією".

Великобританія ввела санкції у зв'язку з "референдумами". Застосувати обмеження планують Канада і Євросоюз.

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що його країна ніколи не визнає результатів фіктивних референдумів. Грузія та Сербія також засудили проведення псевдореферендумів.

30 вересня у Кремлі планують підписати "договір" про включення до складу РФ окупованих територій України, повідомив спікер президента Росії Дмитро Пєсков.