СБУ заблокувала постачання фармацевтичної продукції в ОРДЛО, із якого фінансували бойовиків "ДНР"

За даними СБУ, 2020 року фігуранти поставили ліків на загальну суму майже 40 млн грн
Фото: ssu.gov.ua

Зловмисники, які відкрили постачання фармацевтичної продукції в ОРДЛО, брали участь і вигравали тендери, оголошені так званим "міністерством охорони здоров'я ДНР", повідомляє пресслужба СБУ.

Служба безпеки України заблокувала фінансування терористичної організації "ДНР", яке проводили за допомогою масштабного незаконного постачання фармацевтичної продукції на окуповані території Донбасу. Про це 29 грудня повідомляє пресслужба СБУ.

Співробітники спецслужби задокументували, що замовляли постачання "посадові особи" і пов'язані з ними комерсанти з ОРДЛО. Організатори реєстрували фіктивні фірми в Україні та сусідніх державах. Між фірмами укладали фейкові зовнішньоекономічні контракти, за якими фармацевтичну продукцію нібито надсилали у треті країни транзитом через Росію. Однак із території РФ лікарські засоби через тимчасово не підконтрольні українській владі прикордонні пункти перевозили на адреси донецьких комерсантів.

За попередніми даними, 2020 року фігуранти поставили ліків на загальну суму майже 40 млн грн.

Оперативники СБУ встановили, що після надходження продукції зловмисники брали участь і вигравали тендери, оголошені так званим "міністерством охорони здоров'я ДНР". СБУ встановила факти сплати ними "податків і зборів" у бюджет терористичної організації.

"У пункті пропуску "Сеньківка" у Чернігівській області правоохоронці затримали вантажівку з фармацевтичною продукцією майже на 3 млн грн. У ході обшуків за адресами фіктивних фірм у Харкові та Миколаєві вилучено комп'ютерну техніку, документи і печатки, що підтверджують протиправну діяльність", – ідеться в повідомленні.

Зараз правоохоронці готуються повідомити про підозру фігурантів у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.