СБУ заявила про ідентифікацію друга Кадирова, який катував підлітка в Київській області

Українське слідство оголосило Бісаєву про підозру
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України 12 серпня заявила, що ідентифікувала російського воєнного злочинця, який знущався з мирних людей під час окупації РФ одного із селищ у Київській області. Про це повідомив пресцентр СБУ.

За даними слідства, серед постраждалих від його дій були неповнолітні.

"Зловмисником виявився командир ОМОН Росгвардії у Чеченській Республіці "Ахмат" – Бісаєв Анзор Саладійович. Цей окупант входив до найближчого оточення [глави Чечні Рамзана] Кадирова. На початку березня, перебуваючи на території селища Бабинці Бучанського району, загарбник разом зі своїми підлеглими вдерся в один із приватних місцевих будинків і викрав підлітка. Під дулом пістолета і приставляючи ніж до голови, загарбники вимагали від нього інформацію про розташування українських військ. Коли тортури не дали "бажаного результату", хлопця посадили у броньований автомобіль і продовжували знущання, застосовуючи насильство та погрози фізичної розправи", – ідеться у повідомленні.

Після деокупації Київської області підозрюваний утік до Росії. Йому оголосили про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Контекст:

На територію Київської області російські військові зайшли 24 лютого. Вони намагалися захопити столицю, щоб усунути чинну владу. За даними Служби безпеки України, президент РФ Володимир Путін планував бліцкриг, але він провалився.

2 квітня Київську область звільнили від окупантів. У населених пунктах регіону виявили тіла убитих мирних жителів. За даними станом на 17 липня, у Київській області виявили 1346 тіл цивільних. Більшість із них убили з вогнепальної зброї. Ще 300 людей вважають зниклими безвісти.