СБУ заявила про передання до суду справи агента РФ, який інформував терориста Гіркіна

Серед затриманих особистий інформатор Стрєлкова-Гіркіна, заявили у СБУ
Фото: depositphotos.com
СБУ завершила розслідування й передала до суду матеріали кримінальних проваджень стосовно двох осіб, підозрюваних в інформуванні росіян щодо ЗСУ і критичної інфраструктури. Про це повідомив 21 листопада пресцентр СБУ.

За інформацією спецслужби, обидва збирали розвіддані про дислокацію й переміщення українських військовослужбовців на східному напрямку. Їх затримали під час спецоперацій СБУ на території Донецької області.

"Серед затриманих – особистий інформатор російського терориста [Ігоря] Стрєлкова-Гіркіна. На колишнього "міністра оборони ДНР" вийшов через заборонену соцмережу "Одноклассники" після початку повномасштабного вторгнення. Там він запропонував Стрєлкову свою допомогу у війні проти України", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, чоловік передавав ворогам інформацію про базування й маршрути переміщення підрозділів ЗСУ на території Слов'янська, а також локацію місцевих держустанов та об'єктів критичної інфраструктури. Його затримали на спробі передавання агресору оборонної інформації.

Інший затриманий – житель селища Клебан-Бик Донецької області. За інформацією СБУ, після початку повномасштабної агресії його завербував представник ФСБ, підозрюваний проводив розвідувально-підривну діяльність у Краматорському районі.

"Ворожий агент намагався виявити колони української військової техніки й через анонімний месенджер передати до РФ їхню геолокацію", – заявили у СБУ.

Слідчі повідомили обох про підозри за ч. 2 і ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розміщення ЗСУ) Кримінального кодексу України.

У жовтні 2022 року Гіркін заявив, що знову вирушив воювати в Україну і перебуває у "дійсній армії". Начальник ГУР МО генерал-майор Кирило Буданов 18 жовтня заявив, що розвідка має інформацію про одне з місцеперебувань Гіркіна, підтвердивши його прибуття на тимчасово окуповану територію України.

Після повідомлень російських пропагандистів про те, що Гіркін відновлює участь у війні Росії проти України, у соцмережах українців з'явилися пости з оголошеннями про винагороду за взяття його в полон. ГУР пообіцяло за Гіркіна $100 тис.

Контекст:

Гіркін народився 1970 року в Москві. Брав участь у воєнних конфліктах у Придністров'ї та Боснії, а також у двох чеченських кампаніях, захоплюється військовою реконструкцією. Під час війни в Чечні, за даними російських правозахисників, викрадав і, можливо, причетний до вбивств місцевих жителів.

За інформацією видання "Сноб", Гіркін із 1996-го до 2013 року був співробітником Федеральної служби безпеки РФ. До 2014 року, за даними СБУ, Гіркін неодноразово бував в Україні. Востаннє він легально перетнув кордон України 26 лютого 2014 року прилетів до Сімферополя. Під час анексії Криму Росією був радником глави окупаційної адміністрації Сергія Аксьонова.

У квітні 2014 року Гіркін переїхав на Донбас. Під його керівництвом 12 квітня бойовики захопили Слов'янськ Донецької області. 5 липня бойовики на чолі з Гіркіним покинули місто й переїхали в Донецьк. З травня до серпня 2014 року Гіркін називав себе "міністром оборони ДНР". На початку серпня стало відомо, що він склав повноваження й повернувся в Росію.

Гіркін перебуває в розшуку в Україні. Йому висунули підозри щодо низки статей Кримінального кодексу України, зокрема ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ст. 294 (масові заворушення), ст. 258 (терористичний акт), ст. 341 (захоплення державних чи громадських будівель або споруд). Він перебуває під санкціями ЄС і США.

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги визнав Гіркіна одним із винних в аварії рейсу МН17. Його засудили до довічного ув'язнення.