СБУ затримала ексрозвідника у справі про обстріл аеродрому Канатове в Кіровоградській області – ЗМІ

СБУ затримала фігуранта справи про атаку на аеродром
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов'язків командира однієї з частин Сил спецоперації Романа Червінського у справі про ракетний обстріл РФ аеродрому Канатове влітку 2022 року. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерело в правоохоронних органах 24 квітня.

Червінського, якому спецслужба оголосила підозру 21 квітня, затримали в Тернопільській області. Суд має обрати йому запобіжний захід 25 квітня.

Підозру колишньому співробітнику Головного управління розвідки Червінському оголосили за статтею ККУ "Перевищення військовою посадовою особою влади або службових повноважень".

Контекст:

За матеріалами справи, Червінський разом з іншими особами самовільно вирішили провести так звану спецоперацію – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України. У СБУ зазначали, що цю операцію проводили незважаючи на заперечення СБУ і без згоди відповідних державних органів.

Натомість влітку 2022 року Росія обстріляла аеродром Канатове у Кіровоградській області.

Унаслідок ракетного удару по аеродрому Канатове влітку 2022 року загинув командир військової частини й дістало поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга й інша техніка, а також будівлі зазнали значних пошкоджень.

20 квітня 2023 року СБУ повідомила, що розслідує всі обставини, які призвели до масованого ракетного удару по аеродрому Канатове. Кримінальне провадження відкрили за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) і ч. 5 ст. 426-1 (перевищення військовою посадовою особою влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.