СБУ затримала коригувальника, який допомагав окупантам завдавати ракетних ударів по критичній інфраструктурі Запорізької області

За даними слідства, затриманим виявився працівник одного з українських оборонних заводів
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Контррозвідка Служба безпеки України під час контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Запорізької області затримала російського коригувальника, який допомагав окупантам завдавати ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону. Про це 29 листопада у Facebook повідомила пресслужба СБУ.

"Насамперед він "наводив" російську зброю на об'єкти енергетики й інші споруди систем життєзабезпечення. Встановлено, що після російських повітряних ударів він виходив на місцевість для фіксації наслідків прильотів й передачі ворогу відповідних даних. "Уточнена" інформація потрібна була окупантам для проведення подальших обстрілів міста", – пояснили в СБУ.

Окрім того, підозрюваний таємно збирав інформацію про місця тимчасового базування й переміщення української військової техніки на території обласного центру. Зібрані відомості він передавав окупантам через соцмережі, зокрема Telegram-канал колабораціоніста і кремлівського пропагандиста Володимира Рогова.

"Саме там він схвально коментував рашистські дописи, закликав до підтримки країни-агресора й викладав закриті відомості про українські об'єкти у вигляді "помічених" електронних карт", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, затриманим виявився працівник одного з українських оборонних заводів. На початку повномасштабного вторгнення його завербували спецслужби Росії для проведення розвідувально-підривної діяльності на півдні України. У поле зору окупантів він потрапив через свою проросійську "активність" у соцмережах, де йому запропонували конфіденційну співпрацю. За це фігуранту "гарантували" гроші й "посаду" в разі захоплення регіону.

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного правоохоронці виявили мобільний телефон і комп'ютерну техніку з доказами прихованої переписки з російським "куратором".

Затриманого повідомили про підозру. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Запорізької області. Обласний центр росіянам захопити не вдалося, але вони регулярно обстрілюють його й інші міста регіону.