СБУ заявила про затримання російського агента, який коригував ракетні удари окупантів по Харкову

За даними слідства, прибічником окупантів виявився безробітний житель Харкова
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України затримала жителя Харкова, якого підозрюють у коригуванні ракетних ударів окупантів по місту. Про це 30 січня в Telegram повідомляє пресслужба СБУ.

"Зловмисник збирав інформацію про місця базування й маршрути переміщення підрозділів ЗСУ на території міста. Отримані відомості переправляв російським окупантам у вигляді електронних координат і відміток на карті через месенджер Telegram. Розвідувальна інформація була потрібна загарбникам для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по обласному центру", – ідеться в повідомленні.

Співробітники СБУ затримали підозрюваного біля об'єкта критичної інфраструктури під час спроби чергового збирання закритих даних для країни-агресора.

За даними слідства, прибічником окупантів виявився безробітний місцевий житель, якого представник РФ залучив до протиправної діяльності в листопаді минулого року.

"Для виконання завдань ворога агент обходив територію міста і приховано спостерігав за підрозділами українських захисників, а також фіксував їхні локації. Під час слідчих дій у зловмисника виявлено смартфон із доказами листування з агресором", – зазначили у спецслужбі.

Слідчі СБУ повідомили фігуранта про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації про розміщення ЗСУ). Йому загрожує покарання – до 12 років ув'язнення.

Суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області від початку повномасштабної війни – із 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Станом на 25 жовтня під окупацією перебувало 1,8% території регіону (34 населені пункти), зазначали в ОВА. 8 грудня голова ОВА Олег Синєгубов повідомляв, що в Харківській області залишилося деокупувати 29 населених пунктів.

Окупанти й далі обстрілюють населені пункти в Харківській області.

За інформацією мера Харкова Ігоря Терехова, у місті понад 4,5 тис. будинків пошкоджено, 500 з них не можна відновити.