СБУ затримала жителя Херсонської області, який здавав окупантам інформацію про українських військових та учасників руху спротиву

За інформацією СБУ, після звільнення Херсона фігурант заховався у Вінницькій області під виглядом переселенця
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України під час контрдиверсійних заходів у Вінницькій області затримала прибічника РФ. Про це 13 березня у Telegram повідомила пресслужба СБУ.

"Ним виявився неодноразово засуджений за тяжкі злочини мешканець Білозерського району Херсонської області. Після захоплення частини південного регіону, рецидивіст добровільно пішов на співпрацю з російськими окупантами", – ідеться у повідомленні.

За даними контррозвідки СБУ, підозрюваний здавав каральним загонам російських загарбників місцеперебування учасників руху спротиву та їхніх сімей.

"Насамперед ворога цікавили адреси помешкань українських бійців, які раніше брали участь в антитерористичній операції на сході України. За свою "лояльність" отримав від керівництва місцевої окупаційної адміністрації "особливий статус", який передбачав дозвіл на мародерство та вільне пересування районом. Частину з награбованого мав віддавати російським окупантам", – зазначили у СБУ.

За інформацією спецслужби, після звільнення Херсона фігурант заховався у Вінницькій області під виглядом переселенця. Там він оселився в одному з прикордонних із невизнаним Придністров'ям селищ і шукав "варіантів" нелегального виїзду за межі України. Контррозвідники СБУ встановили його місцеперебування та затримали.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманого про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Контекст:

Херсон і практично всю Херсонську область російські окупанти захопили на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому – березні 2022 року.

У листопаді сили оборони України звільнили від російських окупантів правобережну частину Херсонської області разом з обласним центром.