СБУ затримала зрадника, який "провів" до околиць Києва майже 130 одиниць техніки російських окупантів

Затриманому агентові російських окупантів загрожує довічне ув'язнення
Фото: ЕРА

Контррозвідка Служби безпеки України знешкодила ворожого агента, який у перші дні повномасштабного вторгнення Росії "провів" із Сумської до Київської області 128 одиниць техніки окупантів. Про це 18 серпня у Facebook поінформувала пресслужба СБУ.

За даними відомства, зрадником виявився мешканець Сумської області, завербований спецслужбами Росії. З перших днів тимчасової окупації регіону він почав активно співпрацювати з ворогом, запропонувавши стати провідником і показати безпечні шляхи до Києва.

"Після звільнення Сумської області агент продовжив співпрацювати із ФСБ РФ і виконувати завдання своїх кураторів. Він збирав дані про місця розташування, кількість і озброєння сил оборони в регіоні. Фігурант передавав працівникам ФСБ координати військових об'єктів із прив'язкою до місцевості. Для комунікації використовував закриті канали електронного зв'язку", – ідеться в повідомленні.

Під час обшуків у приміщенні підозрюваного правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони із доказами контактів із російськими кураторами.

Затриманого повідомили про підозру за ч. 1 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада і державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув'язнення.

Наразі зраднику обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого зі сходу, півдня і півночі, зокрема з території Білорусі. Окупанти підійшли до околиць Києва, але Збройні сили України та Сили територіальної оборони відкинули їх.

2 квітня Київську область звільнили від російських окупантів. У населених пунктах регіону було знайдено понад тисячу вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками.