Сейм Литви одностайно ухвалив резолюцію із закликом до ООН забезпечити безполітну зону над Україною

Сейм ухвалив резолюцію 17 березня
Фото: EPA
Сейм Литви на засіданні 17 березня ухвалив резолюцію, яка закликає ООН ввести безполітну зону над Україною. Про це повідомила пресслужба Сейму.

"Ніхто не пропонує нападати і ніхто не пропонує оголошувати війну. Пропозиція полягає в підтримуванні безпеки та життя мирних жителів і, до речі, громадян тих самих країн Європи, НАТО та ООН, які подорожують і перевозять гуманітарну допомогу в Україну, що ми і пропонуємо в нашій резолюції", – заявив віцеспікер Сейму Паулюс Саударгас.

Проєкт одностайно підтримало 100 депутатів Сейму. Резолюція закликає парламенти демократичних країн працювати над відкриттям гуманітарних коридорів в Україні, щоб допомогти цивільному населенню покинути зони бойових дій та незаконно окуповані Росією території для захисту гуманітарних конвоїв. Також документ пропонує оголосити повітряний простір над цими районами, а також над атомними електростанціями та сховищами ядерних відходів в Україні безполітною зоною.

Крім цього, парламент закликав інші країни постачати в Україну озброєння, приділяючи першочергову увагу системам протиповітряної оборони, які врятують життя мирних жителів та закриють їхній повітряний простір і порти для літаків та кораблів Російської Федерації.

Також у документі лунає заклик посилювати санкції проти Росії та Білорусі.

"Держави – члени ЄС та їхніх парламентаріїв закликаємо мобілізувати максимальну політичну підтримку України та дати можливість інститутам ЄС вжити заходів для негайного надання Україні статусу кандидата в члени ЄС та розпочати переговорний процес", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна просить НАТО закрити небо над країною, встановивши безполітну зону.

Під безполітною зоною мають на увазі заборону перебування авіації над будь-якою територією. Сторона, яка вводить такий режим, окреслює його межі та починає відстежувати дотримання. Літаки, які хочуть увійти в повітряний простір, де встановлено безполітну зону, мають просити про дозвіл на вхід у сторони, що її встановила. Усі літаки без такого дозволу в зоні дії режиму за замовчуванням вважають порушниками та знищують.

У НАТО заявляли, що не виконають прохання України, оскільки це може призвести до початку війни між Альянсом та РФ.

16 березня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни – члени Альянсу, як і раніше, не мають наміру створювати безполітну зону над Україною, щоб захистити українські міста від російських бомбардувань.