"Може стати ще гірше". Столтенберг заявив, що НАТО не має наміру закривати небо над Україною

Столтенберг заявив, що рішення НАТО щодо закритого неба залишилося незмінним
Фото: EPA
Країни – члени НАТО, як і раніше, не мають наміру створювати безпольотну зону над Україною, щоб захистити українські міста від російських бомбардувань. Про це заявив 16 березня на пресконференції у Брюсселі генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє CNN.

За його словами, єдина позиція союзників полягає у тому, що "в Україні не буде розгортання повітряного чи наземного потенціалу".

"Ми бачимо руйнування, ми бачимо людські страждання в Україні, але може стати ще гірше, якщо НАТО застосує дії, які фактично перетворять це на повноцінну війну між НАТО і Росією", – вважає Столтенберг.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна просить НАТО "закрити небо" над країною, встановивши безпольотну зону.

Під безпольотною зоною мають на увазі заборону перебування авіації над будь-якою територією. Сторона, яка вводить такий режим, окреслює його межі та починає відстежувати дотримання. Літаки, які хочуть увійти в повітряний простір, де встановлено безпольотну зону, мають вимагати дозвіл на вхід у сторони, що її встановила. Усі літаки без такого дозволу в зоні дії режиму за замовчуванням вважають порушниками і знищують.

В Альянсі заявляли, що не виконають прохання України, оскільки це може призвести до початку війни між НАТО та РФ.