"Щоб Москва дізнавалася, яка зброя перетнула кордон". Дипломат Огризко вважає "підступною" пропозицію Угорщини дозволити транзит зброї в Україну

Огризко вважає, що від пропозиції Угорщини потрібно відмовитися і навіть не розглядати як робочу
Фото: EPA
У МЗС Угорщини 19 липня заявили, що готові пропускати західну зброю в Україну через свою територію. Ексглава МЗС України Володимир Огризко в ефірі "Радіо НВ" 21 липня назвав цю пропозицію підступною.

"Це можливий спільний з Москвою крок для того, щоб Москва дізнавалася про те, яка зброя перетнула українсько-угорський кордон, у якій кількості, коли, куди направилася. Думаю, що це підступна пропозиція, від якої нам треба відмовитися і навіть не розглядати як робочу", – наголосив дипломат.

На його думку, на такі речі потрібно "реагувати дуже обережно" та не ставити під загрозу допомогу від західних партнерів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)  

Контекст:

Угорщина засуджувала військову агресію РФ, але послідовно відмовляла Україні не лише у допомозі зброєю, а й постачанні озброєння з інших країн через свою територію. 21 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підкреслив, що Угорщина "хоче залишатися осторонь цієї війни", не збирається постачати Україні зброю і не хоче, щоб країну використовували для її транзиту.

5 липня Сіярто пояснював, що це рішення ухвалили для захисту угорців, які живуть на заході України, від російських обстрілів. "Очевидно, що у разі передавання зброї нами ці постачання будуть ціллю росіян для обстрілів. Ми не хочемо, щоб вони стріляли по регіонах проживання угорців. Ми мусимо брати до уваги безпеку Угорщини та угорців", – сказав дипломат.

Однак 19 липня в МЗС Угорщини раптово заявили, що вона готова пропускати через свою територію всю допомогу для України, яку їй надають інші країни, зокрема військову. "Сама Угорщина не постачатиме своєї зброї – це наша стратегічна позиція. Однак треті країни можуть користуватися нашою територією", – сказав заступник глави відомства Левенте Мадяр.