Щоб захистити демократію, іноді треба діяти недемократично – Зеленський

Зеленський: Коли триває війна, немає часу на діалог та дискусію. Це не про демократію
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський, спілкуючись зі студентами провідних університетів Канади 22 червня, заявив, що для захисту демократії іноді треба діяти недемократично. Запис бесіди оприлюднено в YouTube Офісу президента.

Зеленського запитали про баланс між свободою прав людини та безпекою у воєнний час.

Він у відповідь сказав, що раніше Україна не була у стані війни.

"Тому треба було реагувати дуже швидко, іноді дуже жорстоко. Коли ти захищаєш демократію, то не може бути питання, що всі твої інструменти демократичні. Тому що демократія – це можливість і діалогу, і права вибору, і це свобода. І все це правильно. Але коли йде війна, немає часу на діалог. На жаль. Немає часу на дискусію. Бо час рахується не на секунди чи хвилини, а людьми. Кількістю вижилих і загиблих", – продовжив він.

Чіткі й жорсткі правила та швидкі кроки без діалогу, наголосив Зеленський, – "це не про демократію".

"Я повинен констатувати: щоб захистити свободу і демократію в державі, іноді треба діяти швидко та недемократично. Але коли закінчиться війна, це надасть свої результати", додав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

У 2014 році Росія окупувала український Крим і розпочала збройний конфлікт на Донбасі, унаслідок якого було також окуповано частину Донецької та Луганської областей.

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. На початку квітня Збройні сили України вигнали російські війська з північних областей країни. Наразі бої відбуваються на Донбасі, у Харківській області та південній частині України.