Шойгу заявив про "свідоме уповільнення" темпів наступу військ РФ у війні проти України

Шойгу заявив, що "спецоперація" "йде за планом"
Фото: EPA
Міністр оборони країни-агресора Росії Сергій Шойгу 24 серпня заявив про "уповільнення" темпів наступу у війні проти України, яку в РФ називають "спеціальною військовою операцією". Про це пише російське державне пропагандистське агентство "Інтерфакс".

Шойгу знову озвучив неправдиві заяви російської пропаганди, згідно з якими РФ нібито завдає ударів "високоточною зброєю по об'єктах військової інфраструктури". Також він сказав, що війська РФ нібито хочуть "уникнути жертв серед мирних громадян".

"Безумовно, це сповільнює темпи наступу, але ми йдемо на це свідомо", – стверджує глава міноборони держави-окупанта.

Шойгу також повторив озвучену раніше російською владою тезу, що "спецоперація" "йде за планом, усі завдання будуть виконані".

Контекст:

Росія 2014 року окупувала український Крим і розпочала бойові дії на сході України, під час яких окупувала також частину Донецької та Луганської областей.

22 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська з першого дня вторгнення завдають по території України ракетних та авіаударів, здійснюють обстріли з артилерії, реактивних систем залпового вогню та іншої зброї.

За підрахунками ООН, із 24 лютого до 22 серпня загинуло 5587 мирних жителів України, ще 7890 було поранено. Але в ООН наголошують, що фактичні цифри можуть бути значно вищими, оскільки отримання інформації з деяких місць, де відбувалися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень досі чекають на підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), де є повідомлення про численні жертви серед цивільного населення.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

5 березня президент РФ Володимир Путін заявив, що війна в Україні йде "просто за планом, за графіком, усе робиться так, як і запланував Генеральний штаб". Він висловив упевненість, що російська армія "вирішить всі завдання, що стоять перед нею".

Станом на початок червня російські війська окупували приблизно 20% території України, говорив президент Володимир Зеленський. До повномасштабного вторгнення було окуповано майже 7% території.

На початку квітня ЗСУ вигнали окупантів із північних областей України, у травні Збройні сили України перейшли до контрнаступних дій у Харківській області та на півдні. Під час контрнаступу українській армії вдалося звільнити частину Харківської області. Наразі бої тривають на сході та півдні країни. Окупанти майже повністю захопили Луганську область, 3 липня ЗСУ покинули Лисичанськ – останнє велике місто в регіоні.

Очільник ГУР Міноборони України Кирило Буданов прогнозує, що в серпні настане переломний момент у війні з Росією і вже в найближчому майбутньому Україна відновить контроль над своїми територіями. Секретар РНБО Олексій Данілов 5 липня заявив, що війна "не буде короткою з урахуванням того, що ворог не знімає своїх завдань".

За даними Генштабу ЗСУ станом на 24 серпня, втрати російських окупантів становлять приблизно 45,7 тис. особового складу, а також 1924 танки, 234 літаки, 199 гелікоптерів і 15 кораблів і катерів, зокрема флагман Чорноморського флоту Росії ракетний крейсер "Москва".