Шойгу заявив, що країни Заходу хочуть максимально затягнути війну в Україні. Це його перший виступ за останні три тижні

Востаннє Шойгу публічно виступав 29 березня
Фото: ЕРА

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що США та інші західні країни роблять усе, щоб "максимально затягнути" перебіг війни в Україні. Про це 19 квітня повідомила "Русская служба ВВС".

"Наростання обсягів постачання іноземного озброєння наочно демонструє їхні наміри провокувати київський режим воювати "до останнього українця", – стверджує російський міністр.

За його словами, РФ "послідовно виконує план визволення "ДНР" та "ЛНР".

Це перший публічний виступ Шойгу за останні три тижні.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Російські ЗМІ на тлі вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, повідомили про зникнення Шойгу з публічного простору з 11 березня. Опозиційне видання "Агентство" з посиланням на джерело в оточенні Шойгу написало, що у нього проблеми із серцем. У міністерстві оборони РФ та пресслужбі Кремля цю інформацію відмовилися коментувати.

ЗМІ зазначили, що скорочення публічної діяльності 66-річного Шойгу збіглося за часом із провалами російської армії в Україні. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, коментуючи зникнення російського міністра, висловив припущення, що в РФ з'ясовують, "хто ж зробив таку підставу", скерувавши війська в Україну. "Не маючи повної інформації про нашу країну, вони пішли на цю авантюру. Зараз там відбувається з'ясування стосунків проміж їхніми вежами [Кремля] та структурами: ФСБ тицяє пальцем, що це військові недопрацювали, військові кажуть, що це недопрацювали інші структури", – сказав Данілов.

24 березня в РФ відбулося засідання Ради безпеки, яке президент РФ Володимир Путін проводив у відеоформаті. Шойгу нібито був присутній на засіданні, проте, проаналізувавши запис, російські видання "Медіазона" та The Moscow Times дійшли висновку, що відео з Шойгу вмонтували у телетрансляцію. 26 березня телеканал міноборони РФ опублікував відео наради за участю Шойгу, ще одне відео показало агентство ТАСС 29 березня.