Шокуючі зображення з Бучі є лише верхівкою айсберга жорстокості – Amnesty International

Amnesty International: Міжнародна спільнота зобов'язана зробити все можливе для того, щоб винних у цих злочинах, зокрема тих, хто перебуває на найвищому рівні командування, притягнули до відповідальності
Фото: ЕРА
Масові вбивства людей у Бучі є лише частиною воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями. Про це йдеться у дослідженні правозахисної міжнародної організації Amnesty International, опублікованому 7 квітня на сайті організації.

Експертка німецького відділення Amnesty International по Європі та Центральній Азії Джанін Ульмансік наголосила, що окупантів мають покарати за їхні злочинні дії в Україні.

"Шокуючі зображення з Бучі, вочевидь, є лише верхівкою айсберга жорстокості. Усі докази вказують на те, що ми маємо справу з воєнними злочинами. Міжнародна спільнота зобов'язана зробити все можливе для того, щоб винних у цих злочинах, зокрема тих, хто перебуває на найвищому рівні командування, притягнули до відповідальності", – сказала вона.

Зазначають, що останніми тижнями команда Amnesty International збирала докази воєнних злочинів російських військових у населених пунктах біля Києва.

Повідомляють, що співробітники Amnesty International опитали понад 20 людей із сіл і міст Київської області. Кілька з цих осіб були свідками актів насильства, скоєних російськими збройними силами, або мали безпосередні відомості про них.

46-річна жінка з Богданівки розповіла, що окупанти увійшли до її села 7-го чи 8 березня. Увечері 9 березня жінка, яка проживала разом із чоловіком, 10-річною дочкою та свекрухою, почула постріли, що пролунали через вікна першого поверху. Вони з чоловіком спустилися сходами з криком, що вони цивільні та беззбройні. Окупанти заштовхали людей у котельню.

"Вони штовхнули нас і грюкнули дверима. За хвилину вони знову відчинили двері та запитали мого чоловіка, чи є в нього цигарки. Він сказав, що ні і що він не курив кілька тижнів. Потім один із солдатів вистрілив йому в праву руку, інший сказав: "Прибийте його", і вони вистрілили йому в голову", – розповіла жінка.

За даними Amnesty International, потерпілій вдалося виїхати з дитиною з Богданівки того самого дня.

Батьків 18-річної Катерини Ткачової з Ворзеля окупанти розстріляли, коли вони вийшли з підвалу їхнього будинку на вулицю.

"Я хотіла подивитися, чи вони ще живі. Дивлячись через паркан, я побачила, що мати лежала на спині біля дороги, а батько – обличчям униз. На його пальто були великі дірки. Наступного дня я пішла до них. У мого батька було шість великих дірок на спині, а у моєї матері була менша дірка на грудях", – розповіла дівчина.

За кілька днів волонтери допомогли їй виїхати з Ворзеля.

У Amnesty International зафіксували ще один злочин російських окупантів – у Гостомелі, коли вбили міського голову Юрія Прилипка.

Про це розповів Тарас Кузьмак, який перебував разом із Прилипком в автомобілі, коли їх розстріляли окупанти.

Організація також дістала свідчення зґвалтованої жительки одного із сіл поблизу Києва.

Постраждала розповіла, що 9 березня двоє російських солдатів увірвалися до її будинку, убили її чоловіка та кілька разів зґвалтували її під дулом зброї, а її син-підліток у цей час перебував у котельні неподалік. За даними Amnesty International, жінка разом із сином змогла виїхати із села на підконтрольну Україні територію.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону знайдено сотні вбитих мирних жителів, серед них були люди зі зв'язаними руками. Зокрема, багато загиблих від рук окупантів виявили у Бучі, до якої російські військові зайшли у перші дні війни, що розпочалася 24 лютого.

Секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський 31 березня казав, що окупанти в місті поводилися по-варварськиубивали беззбройних мирних людей, ґвалтували жінок, навіть дівчаток 12–15 років, а також займалися у Бучі масовим мародерством.

За час окупації міста російські військові вбили у Бучі приблизно 320 мирних жителів, повідомив 6 квітня мер Анатолій Федорук. За його словами, майже 90% убитих під час російської окупації цивільних загинули від кульових поранень.

Станом на 5 квітня українські правоохоронці відкрили майже 5 тис. кримінальних розслідувань щодо воєнних злочинів російських окупантів, повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.