Шольц пообіцяв Зеленському, що Німеччина не визнає російських псевдореферендумів

Зеленський і Шольц обговорили підтримку України
Фото: president.gov.ua
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент України Володимир Зеленський 28 вересня провели телефонні перемовини, повідомляє пресслужба уряду ФРН.

Зазначають, що під час перемовин сторони порушили питання військово-політичної та економічної ситуації в Україні. Також лідери держав обговорили подальшу підтримку в межах відновлення України.

За словами Шольца, Німеччина й далі надаватиме Україні політичну, фінансову та гуманітарну підтримку, а також допомогу в захисті її суверенітету й територіальної цілісності. Зокрема йдеться і про постачання зброї.

"[Говорячи] про ситуацію на незаконно окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей, канцлер підкреслив, що Німеччина ніколи не визнає результатів фіктивних референдумів", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Німеччина від початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї до зон конфлікту й погодилася постачати озброєння в Україну.

Щодо важкого озброєння Шольц зазначав, що Німеччина "не намагається діяти односторонньо", тому бойових танків Україні поки що не дадуть. Водночас ФРН зобов'язалася доправити Україні 30 зенітних САУ Gepard, а також САУ Panzerhaubitze 2000 (частину з них – спільно з Нідерландами), загальна кількість яких у розпорядженні ЗСУ сягне 22 одиниць.

Шольц 20 вересня вже висловлювався на тему російських "референдумів" і заявив, що їхніх результатів не визнають. Окрім того, канцлер ФРН застеріг президента РФ Володимира Путіна від застосування ядерної зброї.