Шольц заявив, що "є консенсус" з Україною щодо того, чи зазнає РФ атак західною зброєю

Шольц заявив, що "буде й далі ретельно зважувати всі рішення у майбутньому"
Фото: EPA
Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю таблоїду Bild, опублікованому 5 лютого, заявив, що "є консенсус" із Києвом про те, що зброю, надану західними партнерами, не будуть використовувати для атак по території РФ.

Шольца запитали, чи є відповідні домовленості з президентом України Володимиром Зеленським про те, що "зброю Заходу застосовуватимуть лише на території України".

"Щодо цього є консенсус", заявив Шольц.

Канцлера також запитали, що він думає про звинувачення у "затягуванні постачання зброї". Шольц відповів, що такі коментарі "його не вражають". Він зазначив, що "зберігатиме холоднокровність і буде й далі ретельно зважувати всі рішення у майбутньому".

Контекст:

Німеччина від початку війни у 2014 році надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї в зони конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2.

Раніше Шольц, аргументуючи затягування з переданням Україні танків, заявляв, що Німеччина погодиться на такий крок, якщо це зроблять "друзі й союзники". Пізніше в інтерв'ю Tagesspiegel глава німецького уряду зазначив, що всі рішення, які стосуються війни між Росією та Україною, не лише про Leopard, "були складними".