Шольц закликав не бити вихідців із РФ, бо її агресія проти України – війна Путіна. Стефанчук відповів, що росіяни підтримують його політику

Стефанчук відповів Шольцу (на фото): А російські військові ні до чого? Вони просто виконують наказ Путіна?
Фото: EPA
Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв надати швидку підтримку українцям, які тікають від війни з РФ. Про це глава уряду Німеччини написав у Twitter 17 березня.

Водночас Шольц у Twitter закликав не ображати вихідців із Росії через війну, яку РФ розпочала в Україні 24 лютого.

"Цілком неприпустимо, коли вихідців із Росії ображають, обзивають або піддають фізичним нападам. Тому що це війна [президента РФ Володимира] Путіна. Він один відповідає за це", – написав канцлер ФРН.

На слова Шольца у Facebook відреагував голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що Україну знищує не лише Путін, а й усі росіяни, які підтримують його політику.

"Пане канцлере Олаф Шольц, ви справді вважаєте, що один Путін убиває наших дітей, руйнує наші міста, нищить нашу країну? А росіяни ні до чого? Вони просто підтримують його політику? А російські військові ні до чого? Вони просто виконують його наказ? – написав Стефанчук. – Не обманюйте себе. Просто хочу нагадати, що під час Нюрнберзького процесу нікому не вдалося отримати виправдувальний вирок з аргументом "я просто виконував наказ".

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло 726 мирних жителів, повідомили 16 березня в управлінні верховного комісара ООН із прав людини. Водночас в УВКПЛ уточнили, що фактичні цифри є значно вищими.

За даними Офісу генпрокурора станом на 17 березня, через російську агресію проти України загинуло 108 дітей і понад 120 поранено.

Президент України Володимир Зеленський під час виступу в Бундестазі 17 березня звернувся до Шольца, закликавши допомогти зупинити повномасштабне вторгнення Росії. Глава держави дорікнув Німеччині тим, що та не почула української влади, коли вона попереджала, що російські [газопроводи] "Північні потоки" – це зброя та підготовка до великої війни.

Шольц у відповідь на заклик Зеленського заявив у Twitter, що "Росія веде свою жорстоку війну щодня, з жахливими втратами". "Ми сповнені рішучості зробити все можливе, щоб дати дипломатії шанс і покласти край війні", – додав канцлер ФРН.