"Шредер одразу на мене Путіну доніс". Саакашвілі розповів, що президент РФ не приховував своїх планів щодо захоплення України ще 2004 року

Саакашвілі: Усе, що Путін (праворуч) робить зараз, він більш-менш чітко сказав мені під час нашої першої зустрічі 2004 року
Фото: EPA (архів)
Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що президент країни-окупанта РФ Володимир Путін казав про свій намір захопити Україну під час їхніх переговорів у Кремлі 2004 року. Про це Саакашвілі написав у листі в газету The Times, який таємно вивезли із клініки "Вівамед" у Тбілісі, де він перебуває із травня минулого року.

Саакашвілі зазначив, що все, що Путін робить зараз, він "більш-менш чітко сказав мені під час нашої першої зустрічі".

За словами політика, відразу після переговорів із Путіним він їздив у Берлін, де розповів про них тодішньому канцлеру Німеччини Герхарду Шредеру (був главою уряду ФРН із 1998-го до 2005 року), який товаришував із президентом РФ, а після звільнення тривалий час працював у підконтрольних Росії енергетичних компаніях.

Тому, як наголосив у листі Саакашвілі, "немає нічого дивного" в тому, що Шредер одразу на нього Путіну доніс.

Саакашвілі додав, що, коли попереджав Захід про Путіна, його "ігнорували як неврівноваженого й озлобленого психа".

Шредер називав війну РФ проти України "помилкою", але зазначав, що не шкодує про свою позицію щодо Росії і вважає за необхідне зберігати відносини з нею. Політик заявив, що дистанціювання від президента РФ "позбавило б його довіри єдиної людини, яка може покласти край війні, – Путіна".

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків. У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей країни, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Після цього українські військові повідомляли про деокупацію українських територій і звільнення дев'яти населених пунктів у Запорізькій та Донецькій областях. Станом на ранок 17 липня сили оборони під час контрнаступу звільнили 210 км&³2; території, повідомили в Міноборони.