Штаб операції Об'єднаних сил: Прийняття рішення про знищення ворожих ДРГ – тепер питання однієї–двох хвилин

Українські військові заявили, що тепер можуть ефективніше виявляти бойовиків
Фото: Операція об'єднання об'єднаних сил / Facebook

У штабі операції Об'єднаних сил заявили, що зміна формату АТО дала можливість удосконалити систему розвідки вздовж лінії розмежування.

Завдяки зміні формату антитерористичної операції (АТО) на операцію Об'єднаних сил (ООС) зменшився час ухвалення рішення про знищення диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) противника, що раніше могло займати до трьох діб. Про це 12 травня повідомляє штаб ООС на своїй сторінці у Facebook.

"Раніше час на виявлення, підтвердження і прийняття рішення щодо ворожих ДРГ займав від двох до трьох діб. Зараз – це питання однієї–двох хвилин", – ідеться в повідомленні.

Начальник розвідки Об'єднаних сил зазначив, що на озброєння українських розвідувальних спостережних постів уже надійшли новітні технічні засоби.

"Новітня розвідувально-сигналізаційна апаратура є значно компактніша та мобільніша, у порівнянні з попередніми зразками. Окремо представлені декілька типів дронів, які використовуються як для "дорозвідки" ворожих цілей, так і для перекидання датчиків руху до лінії зіткнення, сучасні засоби нічного бачення, новітні системи визначення відстані до цілі та її координат", – повідомив він.

Він зазначив, що найближчим часом українська армія планує обладнати новими технічними засобами іноземного виробництва всі спостережні пости.

В ООС підкреслили, що нова апаратура забезпечує набагато ефективніше виявлення противника у будь-який час доби і за будь-яких погодних умов.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. 14 квітня тодішній в.о. президента України Олександр Турчинов підписав указ про початок антитерористичної операції. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

20 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях", який Верховна Рада ухвалила 18 січня. Згідно із законом, антитерористичну операцію на Донбасі замінили на операцію Об'єднаних сил. 30 квітня на Донбасі офіційно стартувала операція Об'єднаних сил.

ООС встановлює режими перебування у зонах безпеки на Донбасі для осіб, не залучених до заходів щодо стримування агресії РФ. "Зелений" режим передбачає, що перебування і переміщення осіб не обмежене, за винятком районів забороненого і обмеженого доступу; "жовтий", який встановлюють на кордонах районів з обмеженим доступом, передбачає, що переміщення осіб відбувається лише за наявності документів та за умови особистого огляду громадян і перевірки транспортних засобів; "червоний" передбачає переміщення громадян у районах із забороненим доступом тільки за наявності спецперепустки.