Синєгубов заявив, що в Харкові немає жодного шкільного укриття, яке відповідає нормам

Наприкінці червня РНБО визнала незадовільною готовність укриттів у низці населених пунктів, зокрема – у Харкові
Фото: ЕРА
Дозвіл ради оборони Харківської області на повернення до очного навчання – це сигнал облаштовувати там укриття. Про це голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив 12 липня на брифінгу, повідомляє "Суспільне".

За його словами, зараз більшість навчальних закладів готова лише до онлайн-роботи.

"Якщо брати місто Харків, то це буде в більшості випадків, на 90%, онлайн-освіта, тому що я не знаю такої школи в місті Харкові, де є саме захисна споруда, яка відповідає цим нормам. Їх немає просто. Тому це сигнал саме для органів місцевого самоврядування працюватиме над тим, щоб цих захисних споруд з'являлося ще більше і більше", – сказав Синєгубов.

Він наголосив, що обладнання бомбосховищ залишається обов'язком власників навчальних закладів.

"Незалежно від форми власності – це або приватні, або комунальні, або державні заклади, – усі мають чітко розуміти, що необхідність облаштування захисних споруд в освітньому закладі – це є їхній обов'язок. По-іншому не буде", – сказав керівник ОВА.

Рішення про дозвіл повернутися до офлайн-навчання ухвалили також тому, що кількість ракетних ударів Росії по регіону зменшилася, зазначив голова ОВА.

"У нас основна загроза – ракети С-300 Враховуючи дальність, враховуючи лінію фронту, яка в нас іде, ми звідти й виходимо: які саме заклади освіти можуть приймати рішення щодо офлайн-освіти", – сказав він.

7 липня Синєгубов повідомив у Telegram, що обласна рада оборони дозволила офлайн-заняття в навчальних закладах регіону. Рішення стосується дошкільної, шкільної, професійної й вищої освіти.

23 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що проблеми з укриттями є по цій країні, і "особливо цинічна та ганебна ситуація – у тих містах, які мають значний фінансовий ресурс”.

Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня, незадовільною визнано роботу щодо забезпечення готовності укриттів цивільного захисту в Запорізькій, Сумській областях, Житомирському районі Житомирської області, Білоцерківському районі Київської області, Конотопському районі Сумської області, містах Києві, Запоріжжі, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі, Білій Церкві.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області з початку повномасштабної війни – з 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Станом на 28 червня 2023 року під окупацією залишалося 29 населених пунктів області, повідомляв голова ОВА в коментарі "Укрінформу".

Окупанти й далі періодично обстрілюють Харків і регулярно – прикордонні населені пункти області.