Ситуація в енергосистемі стабілізувалася, вимкнень не планують – "Укренерго"

Генерації електроенергії в енергосистемі країни досить для покриття споживання, повідомили "Укренерго"
Фото: depositphotos.com
Станом на 6 березня дефіциту потужності в енергосистемі України немає вже 23-й день поспіль, поки що його не прогнозують. Про це йдеться в повідомленні НЕК "Укренерго".

Споживання поступово зростає, що властиво для початку робочого тижня. Найближчого тижня компанія не прогнозує різкого зростання споживання через погодні умови, які могли б вплинути на стабільність електропостачання.

"Працюють усі види електростанцій в енергосистемі. Генерації електроенергії в енергосистемі країни достатньо для покриття споживання. Триває незначний імпорт електроенергії. Обсяг наявних потужностей генерації сприяє підвищенню операційної безпеки енергосистеми", – зазначили в компанії.

В Одеській області тривають роботи з підвищення надійності живлення. Від'єднання споживачів не прогнозують. Також тривають ремонти на решті об'єктів "Укренерго", пошкоджених ворожими обстрілами.

У компанії зазначили, що, оскільки ситуація в енергосистемі стабілізувалася, пресслужба скоротить кількість зведень про стан енергосистеми до трьох на тиждень. Якщо ситуація зміниться, "Укренерго" обіцяє повернутися до оперативного інформування.

Контекст:

Із жовтня минулого року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 атак здійснили із застосуванням дронів-камікадзе.

За даними уряду України станом на грудень, фактично 50% енергосистеми було пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС. Упродовж 4,5 місяця в енергооб'єкти України влучило 255 російських ракет і дронів.

Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Україна витримала російські удари по інфраструктурі, пережила зиму й уже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив 1 березня президент України Володимир Зеленський.