"Недоумство і відвага по-лукашенківськи". Подоляк прокоментував білоруські навчання зі "звільненням територій"

Подоляк рекомендував Лукашенку змінити пріоритети запланованих на вересень військових навчань
Фото: president.gov.ua
Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 1 вересня у Twitter заявив про недоречність сценарію командно-штабних навчань, запланованих у Білорусі у вересні.

"Недоумство і відвага по-лукашенківськи: почати навчання із "захоплення чужих територій". Для більшої користі наші хлопці з Волині радять російським та білоруським військовим інші напрямки навчань: невідкладна медична допомога, ефективна здача в полон, курси акторської гри ("Ми просто заблукали")", – написав він.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов 1 вересня розповів, що у Білорусі з 8-го до 14 вересня проведуть командно-штабні навчання спільно з Росією та іншими країнами Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

За його словами, особливістю цих навчань буде те, що вперше відпрацьовуватимуть питання звільнення "тимчасово окупованих територій", проведення контрнаступу і виходу на державний кордон.

"Хочу зазначити, що за задумом командно-штабного навчання передбачається звільнення частини втраченої території умовної держави. Не виключається, що так звана втрачена територія передбачає прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей", – припустив Громов.

Контекст:

Російські війська з 24 лютого заходили в Україну, зокрема, з Білорусі, хоча за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ міністр оборони Білорусі запевняв українського колегу, що загроз Україні з боку Білорусі немає.

Північні області України звільнили від росіян на початку квітня, після чого окупанти відійшли, зокрема, в Білорусь і були перекинуті на Донбас.

З території Білорусі Росія періодично запускає по українських об'єктах ракети, також були випадки вильоту з білоруських аеродромів літаків, які обстрілювали Україну. 25 червня росіяни вперше завдали авіаційного удару по Україні з повітряного простору Білорусі з далеких бомбардувальників Ту-22, повідомляли у ЗСУ.

22 червня Білорусь розпочала мобілізаційні навчання біля кордонів України, згодом їх продовжили до 9 липня. На початку липня навчання активізувалися, до країни прибули російські військові льотчики, проводилися тренування з десантування.