Союзники України вже дали згоду на постачання 321 важкого танка – посол України у Франції

Дати постачання танків Україні поки невідомі
Фото: EPA

Різні країни офіційно підтвердили згоду надати Україні 321 важкий танк. Про це 27 січня розповів посол України у Франції Вадим Омельченко в інтерв'ю BMFTV.

"Офіційно підтверджено різними країнами згоду передати Україні 321 одиницю важких танків. Строки постачання залежать... У кожному випадку це по-різному", – сказав він.

Посол додав, що Україна потребує якнайшвидшого передання техніки. За його словами, постачання у серпні – вересні для України – це дуже пізно.

Контекст:

Україна просить у партнерів сучасні танки для протистояння російській агресії і деокупації української території. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що для виходу на кордони 23 лютого 2022 року, тобто до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ЗСУ потрібно отримати від союзників 300 танків, 600–700 БМП і 500 гаубиць.

Дискусії щодо надання Україні німецьких танків Leopard вели протягом останніх місяців. Канцлер Німеччини Олаф Шольц спочатку відмовлявся від такого кроку, але 9 січня сказав, що Німеччина надасть Україні важкі танки, якщо це зроблять "друзі та союзники".

Першою про надання Україні танків оголосила Великобританія. Країна має намір передати Україні 14 танків Challenger 2.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2. ФРН "на першому етапі" доправить Україні 14 танків. Це частина більшого плану зі створення двох батальйонів, у кожному з яких буде по 40 танків Leopard 2, зазначив Der Spiegel. ФРН разом із Фінляндією, Іспанією і Нідерландами створять один батальйон танків Leopard 2A6, а Польща та Норвегія другий батальйон Leopard типу 2А4.

Окрім того, США нададуть Україні 31 танк Abrams, повідомив 25 січня президент США Джо Байден. Також Канада 26 січня оголосила про передання Україні чотирьох танків Leopard 2.