Солом'янський суд засудив до чотирьох років діловода главку Нацгвардії, завербовану ГРУ РФ

Підсудна повністю визнала свою провину
Фото: pixabay.com

Жінка передавала секретну інформацію про Нацгвардію України куратору з російського ГРУ, наголошують у вироку суду.

Солом'янський районний суд Києва 24 січня визнав винною у державній зраді діловода служби радіаційного, хімічного, біологічного захисту служби екологічної безпеки Головного управління Національної гвардії України (НГУ) і засудив жінку до чотирьох років позбавлення волі. Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами суду, обвинувачена у період із серпня 2016 року до жовтня 2017 року передавала представнику Головного розвідувального управління збройних сил РФ відомості, що становили державну таємницю, і надавала допомогу у проведенні підривної діяльності проти України через збір і передавання відомостей військового характеру, які циркулюють у системі НГУ.

Зокрема, на діловода покладалися обов'язки збирати відомості щодо організаційно-штатної структури підрозділів Нацгвардії, забезпечення спеціальними засобами і потреби в них, проведення закупівлі обладнання та спецзасобів, проведення за участю підрозділів Нацгвардії міжнародних навчань і робочих поїздок окремих груп військовослужбовців за кордон тощо.

Жінка повинна була передавати інформацію російському куратору через PlusMessenger і електронну пошту, зазначили в суді.

Вона передала ГРУшнику дані телефонного довідника Головного управління Нацгвардії станом на 2014 рік, дані щодо димових засобів ГУ НГУ станом на осінь 2016 року, структуру оперативних з'єднань Нацгвардії у схемах і повідомлення щодо загальної ситуації у військових частинах і їхньої комплектації за лінією радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Підсудна повністю визнала провину і просила призначити покарання, погоджене з прокурором Генеральної прокуратури.

Суд визнав її винною у державній зраді за попередньою змовою групи осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України) і призначив чотири роки позбавлення волі без конфіскації майна.

Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів.