Соціолог Паніотто: Більшість українців вірить у перемогу України. На їхню думку впливає і "монолітна" позиція ЗМІ

Паніотто: Якщо людина не вірить у перемогу, це теж не так уже й страшно
Фото: Владимир Паниотто / Facebook

Більшість українців вірить у перемогу України у війні проти Росії. Про це в інтерв'ю "ВВС News Україна", опублікованому 21 квітня, заявив директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

"Мені здається, що більшість дійсно вірить у це. Тому що завжди є можливість ухилитися від відповіді на це запитання. Це не таке вже й чутливе запитання. Якщо людина не вірить у перемогу, це теж не так уже й страшно. Звичайно, похибка тут більша, ніж в інших опитуваннях. Не можна сказати, що тут вона 3%. Але переважна більшість дійсно вірить", – наголосив соціолог.

За його словами, на думку громадян впливає низка факторів.

"Плюс це також пов'язано з тим, що про це весь час кажуть ЗМІ, а опозиційні канали не працюють. У нас досі телевізор є головним джерелом інформації. Люди, які дивляться інтернет, у наших фокус-групах казали, що вони все одно більше довіряють телевізору, бо там є хоч якийсь контроль, а в інтернеті можна "що завгодно написати". Тому мені здається, що громадяни дійсно переконані в перемозі. Наскільки це їхній власний досвід або ж досвід їхніх знайомих чи вплив ЗМІ – це сказати важко. Але більш "монолітна" позиція засобів масової інформації на це точно впливає", – зазначив Паніотто.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Згідно з опублікованими 5 квітня результатами опитування Соціологічної групи "Рейтинг", у перемогу України у війні проти Росії вірить 95% українців.